nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Češka vlada z zakonom nad politično korupcijo

Deli na:
Češka vlada z zakonom nad politično korupcijo

Foto: Reuters

Češka vlada je v sredo sprejela predlog zakona, ki od političnih strank terja spletno objavo finančnih poročil. Zakon spada v okvir protikorupcijske zakonodaje, ki med drugim vključuje tudi odvzem dosmrtne imunitete pred kazenskim pregonom za poslance in ustavne sodnike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada želi, da bi zakon začel veljati pred nizom volitev naslednje leto. Maja 2014 bodo v državi namreč potekale splošne in evropske volitve, oktobra istega leta pa še lokalne.

Predlog zakona mora zdaj potrditi parlament, v katerem je desnosredinska vlada premiera Petra Nečasa izgubila večino in se za preživetje zanaša na glasove nekdanjih članov, ki so postali neodvisni poslanci.

Zakon je del protikorupcijske zakonodaje, ki predvideva tudi odvzem dosmrtne imunitete za poslance in ustavne sodnike. Za kazenski pregon aktivnega poslanca bo še vedno potrebna zelena luč parlamenta, bo pa tožilstvo lahko ukrepalo takoj po izgubi ali končanju poslanskega mandata.

Od sredine leta 2010 je parlament odvzel imuniteto šestim aktivnim poslancem, od katerih so bili vsi vpleteni v niz korupcijskih afer. Vsega skupaj je od leta 1993 brez imunitete ostalo 18 čeških poslancev, večinoma zaradi korupcije, pa tudi zaradi ksenofobije, prevar in izogibanja plačilu davkov.

Organizacija Transparency International je Češko uvrstila visoko na seznam držav s korupcijo v javnem življenju. Med drugim se je odrezala slabše kot Ruanda in Gruzija.