kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Če se brexit zavleče, želi Von der Leynova še britanskega komisarja

Deli na:
Če se brexit zavleče, želi Von der Leynova še britanskega komisarja

Ursula von der Leyen - Foto: Reuters

Predsednica prihodnje Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Helsinkih povedala, da bo morala v primeru večmesečne preložitve brexita tudi Velika Britanija predlagati svojega komisarskega kandidata. To bo sicer veljalo samo, če bo Velika Britanija še članica unije, ko bo nova komisija nastopila svoj mandat, je dodala.

"Če bi po 1. novembru preložili brexit in bo Združeno kraljestvo še v Evropski uniji, potem bom, seveda, Združeno kraljestvo pozvala, naj predlaga svojega komisarja," je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedala von der Leynova.

Velika Britanija bi morala iz unije izstopiti prihodnji četrtek, 31. oktobra, zaradi česar ni imenovala svojega komisarskega kandidata. Nova komisija pa bi morala svoj mandat začeti 1. novembra, torej po britanskem izstopu. A so začetek dela komisije preložili za najmanj en mesec, saj je Evropski parlament zavrnil kandidate iz Francije, Madžarske in Romunije.

Tako bi se lahko brexit vseeno še zgodil, preden bo komisija pod vodstvom von der Leynove prevzela mandat. Če bo Velika Britanija še članica unije, bo morala imenovati svojega komisarskega kandidata, je pojasnila predsednica prihodnje komisije.



Po njenih besedah je sicer "zelo verjetno" da bo EU vnovič preložila brexit, še navajajo tuje tiskovne agencije.

Finski premier Antti Rinne, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, je ob tem izrazil pričakovanje, da se bodo voditelji držav EU o dolžini preložitve dogovorili v pisnem postopku. "Če bo treba o tem razpravljati v Bruslju, sem pripravljen iti tudi tja, a trenutno se mi zdi, da je možen pisni postopek," je na skupni novinarski konferenci s von der Leynovo povedal Rinne.

Veleposlaniki 27 držav članic EU so se v sredo strinjali o potrebi za preložitev, za katero je zaprosila Velika Britanija. Razprava o dolžini preložitve pa še poteka, je povedal vir pri EU. Dokončna odločitev bi bila lahko znana v petek.