profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Časnik: Na Kitajskem umorjeni britanski poslovnež vohunil za MI6

Deli na:
Časnik: Na Kitajskem umorjeni britanski poslovnež vohunil za MI6

Foto: Reuters

Britanski poslovnež, ki ga je umorila žena nekoč vplivnega kitajskega politika Bo Xilaija, je o paru več kot leto dni obveščal britansko obveščevalno službo, je danes poročal Wall Street Journal. Po razkritju, da je bil Neil Heywood umorjen, je bil Bo odstavljen z vseh položajev, njegova soproga Gu Kailai pa je bila obsojena na smrt z odlogom.

Heywood je imel nenavadno tesne stike z vplivnim parom, o čemer je obveščal britansko obveščevalno službo MI6, je poročal časnik, ki se sklicuje na njegove prijatelje ter bivše in sedanje predstavnike britanskih oblasti.

Poslovnež se je zbližal z družino v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je bil Bo župan mesta Dalian na severovzhodu Kitajske. Novembra lani so ga našli mrtvega v mestu Chongqing, ki ga je takrat vodil Bo.

Heywood je imel srebrnega jaguarja z registrsko tablico 007, vendar so ljudje, ki so ga poznali, povedali, da se v izseljenski skupnosti ni izpostavljal. Imel je družbo za svetovanje podjetjem, ki so želela vstopiti na kitajski trg, pri čemer je izkoriščal svoje zveze v visokih krogih.

Kot še piše časnik, se je Heywood redno srečaval z osebo, ki je priznala, da je agent MI6, in ji posredoval informacije o "Bojevih osebnih zadevah".



Bojeva žena Gu Kailai je bila zaradi zastrupitve Heywooda obsojena na smrtno kazen z dveletnim odlogom. Bo je bil odstavljen z vseh položajev in izključen iz kitajske komunistične partije, zdaj pa ga čaka sojenje zaradi korupcije in zlorabe položaja.

Heywoodovi odnosi z Bojevo družino so se v zadnjem obdobju ohladili. S politikom se ni srečal več leto dni, nato pa naj bi bil zahteval denar, ki naj bi mu ga bila dolgovala družina. Poslovnež je bil očitno pod velikim stresom, saj se je zredil in začel več kaditi, skrbelo pa ga je tudi, da nadzorujejo njegovo elektronsko pošto in telefonske klice.

Ko je priletel v Chongqing, da bi se srečal z Bojevo družino, je prijatelju zaupal, da se boji, da je v težavah, še piše Wall Street Journal.

Ne kitajska ne britanska stran nista nikoli omenjali, da bi bili Heywoodi stiki z obveščevalci razlog za umor. Kitajsko zunanje ministrstvo ni želelo komentirati poročanja časnika, tiskovni predstavnik britanskega premiera Davida Camerona pa je dejal, da nikoli ne razpravljajo o obveščevalnih zadevah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.