Revija Reporter
Svet

Trump in Sarah Palin nista bila povabljena na zasebno žalno mašo za Johna McCaina

STA

1. sep. 2018 5:55

Deli na:

Senator John McCain

Arhiv Svet24

V nacionalni katedrali v Washingtonu bo danes zasebna žalna maša za republikanskega senatorja Johna McCaina, ki je umrl pred tednom dni v 82. letu starosti. Velikanu ameriške politike se poklanjajo že več dni, danes se bosta po napovedih medijev z govoroma od njega poslovila nekdanja ameriška predsednika Barack Obama in George Bush mlajši.

V petek so se lahko ljudje od dolgoletnega senatorja in predsedniškega kandidata poslovili v rotundi v Kapitolu v Washingtonu, kjer so postavili krsto z njegovimi posmrtnimi ostanki. To čast so doslej izkazali le nekaj uglednim Američanom, med drugim nekdanjima predsednikoma Johnu F. Kennedyju in Ronaldu Reaganu ter borki za človekove pravice Rosi Parks.

Pred tem je krsta več dni ležala v Kapitolu v Phoenixu, prestolnici zvezne države Arizona, ki jo je McCain predstavljal v senatu. Tam se mu je v čustvenem nagovoru v četrtek med drugim poklonil tudi bivši ameriški podpredsednik, demokrat Joe Biden.

Zasebne žalne maše za McCainom v Washingtonu se bodo danes poleg Obame in Busha udeležili tudi številni drugi ugledni politiki iz ZDA in sveta.

Sedanji predsednik Donald Trump se žalnih slovesnosti ne bo udeležil. Takšna je bila tudi želja pokojnika, sicer enega redkih ostrih Trumpovih kritikov v vrstah republikancev.

Na slovesnosti po poročanju medijev ni povabljena niti McCainova kandidatka za podpredsednico na volitvah v ZDA leta 2008 Sarah Palin. Izbiro mednarodno neizkušene političarke, ki se je v javnih nastopih večkrat osramotila s svojih neznanjem, je McCain pred smrtjo tudi javno obžaloval.

McCaina bodo po napovedih pokopali v nedeljo v družinskem krogu na ozemlju ameriške mornariške akademije v Annapolisu v zvezni državi Maryland, kjer se je izšolal za mornariškega častnika. Senator, ki je umrl zaradi možganskega tumorja, je že leta 2015 razkril, da želi na svojem nagrobniku napis Služil je domovini.