900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bruselj zaradi afere s konjskim mesom za niz testov v vseh članicah EU

Deli na:
Bruselj zaradi afere s konjskim mesom za niz testov v vseh članicah EU

Foto: Reuters

Evropska komisija zaradi afere s konjskim mesom v uradno govejih lazanjah in hamburgerjih predlaga niz preverjanj govejih izdelkov in surovega konjskega mesa v vseh članicah EU. Testiranje naj bi potekalo ves marec, rezultate pa naj bi članice objavile 15. aprila. Vprašanje, kdo je odgovoren za goljufijo, za zdaj ostaja brez odgovora.

Komisija predlaga dve vrsti usklajenih testov v celotni EU. S prvo vrsto naj bi članice preverile verodostojnost predelanih mesnih izdelkov, ki so označeni kot goveji.

Z drugo vrsto testov pa naj bi preventivno preverile, ali je surovo konjsko meso zdravstveno neoporečno. V to testiranje bo vključeno tako meso, proizvedeno v EU, kot uvoženo. EU proizvede 70 odstotkov konjskega mesa, ki ga pojedo njeni državljani, 30 odstotkov pa ga uvozi.

Prvi krog testiranj naj bi potekal ves marec. Članice naj bi izsledke testov objavile 15. aprila in se nato na njihovi podlagi odločile o morebitnem nadaljnjem ukrepanju, je pojasnil evropski komisar za zdravje Tonio Borg.

Predlog je že podprlo osem članic unije, vpletenih v afero, ki so se udeležile včerajšnjega izrednega sestanka v Bruslju - Francija, Velika Britanija, Švedska, Luksemburg, Poljska, Nemčija, Irska in Romunija.

V petek ga bo komisija predstavila na zasedanju stalnega odbora za varnost v prehranski verigi, ki vključuje vse članice. Pričakuje, da bo za testiranja dobila tudi njihovo zeleno luč.

Borg je pojasnil, da naj bi komisija sofinancirala polovico stroškov za teste; posamezen test stane 400 evrov.

Tako komisar kot irski kmetijski minister Simon Coveney, ki je v imenu predsedstva vodil včerajšnji sestanek, sta sicer na novinarski konferenci po koncu srečanja znova poudarila, da gre po doslej dostopnih podatkih za goljufijo pri označevanju proizvodov, ne za zdravstveno vprašanje.

Čeprav velja, da je afera izbruhnila v Veliki Britaniji, kjer so prvi odkrili sumljive lazanje, je irski minister pojasnil, da so prve primere konjskega mesa v uradno govejih izdelkih odkrili na Irskem sredi januarja - v hamburgerjih, ki so jih naključno testirali.



"Treba je ugotoviti, kdo je odgovoren in kako se je to zgodilo, ter zagotoviti, da se kaj takega ne bo več zgodilo," je poudaril Coveney.

Povrnitev zaupanja potrošnikov v evropsko prehransko verigo je sicer za Irsko ključna, saj je glavna izvoznica govejega mesa; po nekaterih podatkih naj bi bila v devetih od desetih hamburgerjev, ki jih pojedo Evropejci, irska govedina.

Poleg predloga za dodatna testiranja v vseh članicah so države včeraj razpravljale še o drugih ukrepih. Na primer, strinjale so se, da naj usklajevanje nacionalnih preiskav afere prevzame evropski urad Europol.

Prav tako so ministri pozvali k prednostni obravnavi načrtovane reforme označevanja predelane hrane. V tem okviru se razmišlja o možnosti uvedbe obvezne oznake države izvora predelanih mesnih izdelkov.

Po aferi zaradi norih krav je sicer EU že uvedla obvezno oznako države izvora surovega govejega mesa, a za predelane izdelke za zdaj zadostuje navedba vrste mesa.

Coveney in Borg sta izpostavila željo, da se pride zadevi do dna čim prej. A za zdaj nista želela pokazati s prstom na nobeno članico, češ da se nacionalne preiskave, ki potekajo, bližajo koncu in da je pač treba počakati na njihove izsledke in skupno analizo, saj bi sicer s preuranjenimi obtožbami lahko povzročili veliko škodo posameznemu podjetju ali državi.

Kdor je odgovoren za goljufijo, bo kazensko odgovarjal, a za to so pristojne članice, sta še poudarila komisar in minister.

Zgodba se na evropskem odru nadaljuje v petek, ko se bo sestal odbor za prehransko verigo. Nato pa bo afera s konjskim mesom tudi na dnevnem redu rednega zasedanja kmetijskih ministrov EU 25. februarja v Bruslju.