Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Britanska policija preiskala klavnico in mesno predelovalnico

Deli na:
Britanska policija preiskala klavnico in mesno predelovalnico

Foto: Reuters

Britanska policija je včeraj preiskala neko klavnico v Zahodnem Yorkshiru in mesno predelovalnico v Aberystwythu na zahodu države, ker naj bi bili vpleteni v napačno označevanje konjskega mesa za goveje. Obema podjetjema so začasno prepovedali nadaljnje obratovanje, poroča britanski BBC.

Poleg tega je znana britanska veriga supermarketov Waitrose iz prodaje umaknila zamrznjene goveje kroglice, ker so v dveh paketih odkrili svinjino, še navaja BBC.

Pristojna državna agencija za varnost prehrane je v obeh spornih podjetjih zasegla vse mesne proizvode in vso dokumentacijo, vključno s seznamom odjemalcev njihovih izdelkov in proizvodov.

Kot navaja BBC, naj bi klavnica iz Zahodnega Yorkshira pošiljala konjsko meso mesni predelovalnici v Aberystwyth, ta pa ga je nato naprej prodajala kot govedino za kebabe in burgerje.

Pristojni britanski minister za okolje Owen Paterson je že dejal, da bi bilo nesprejemljivo, če bi britanska podjetja načrtno zavajala javnost in potrošnike ter jim prodajala konjsko meso za govedino.

Paterson bo sicer v sredo odpotoval v Bruselj, kjer naj bi s kolegi iz drugih članic EU razpravljali o škandalu, ki je pretresel skorajda vso Evropo.


Pri Evropski komisiji sicer opozarjajo, da gre pri vsej aferi za problem označevanja proizvodov, ne pa za vprašanje ogroženosti zdravja. Tiskovni predstavnik komisarja za zdravje Tonia Borga, Frederic Vincent, je v ponedeljek tudi poudaril, da so za nadzor nad proizvodi pristojne članice unije.

Afera je izbruhnila v Veliki Britaniji, kjer so odkrili, da je v lazanjah švedskega proizvajalca Findus, v katerih naj bi bila govedina, v resnici konjsko meso.

Konjske lazanje sta proizvedla švedsko in francosko podjetje Findus in Comigel. Meso pa je po navedbah francoskih oblasti prišlo iz Romunije preko ciprskega in nizozemskega trgovca ter francoskega dobavitelja Spanghero.

Proizvajalca lazanj Findus in Comigel sta zatrdila, da sta žrtev prevare, in napovedala tožbe. Tudi dobavitelj Spanghero trdi, da je žrtev prevare, in pravi, da namerava tožiti romunskega dobavitelja.

Romunski premier Victor Ponta pa je odgovornost Romunije zanikal in krivdo zvrnil na Francijo, češ da so tam spremenili podatke o izvoru mesa. Francoska družba Spanghero po njegovih besedah tudi ni imela nobene neposredne pogodbe z romunskimi podjetji.

Francoski predsednik Francois Hollande je obljubil hitro preiskavo in napovedal sankcije, obenem pa je francoske potrošnike pozval, naj kupujejo meso francoskega izvora.