klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bruselj predstavlja poročilo o vladavini prava v članicah EU, Orban že vnaprej jezen

Deli na:

Evropska komisija bo danes predstavila prvo poročilo o vladavini prava v vseh članicah EU, ki je odziv na zastoj v procesu soočanja z očitanimi kršitvami na tem področju na Madžarskem in Poljskem. Prihaja v senci pozivov madžarskega premierja Viktorja Orbana k odstopu ene od ključnih oseb pri pripravi poročila, podpredsednice komisije Vere Jourove.

Komisija naj bi predstavitev poročila preložila na oktober, vendar je v torek nepričakovano sporočila, da ga bo predstavila že danes. To sporočilo je sledilo Orbanovemu pismu predsednici Ursuli von der Leyen s pozivom k odstopu Jourove zaradi njenih izjav o "bolni demokraciji" na Madžarskem.

V komisiji so zatrdili, da uživa Jourova "popolno zaupanje" predsednice, ki je nedavno v govoru o stanju v uniji izpostavila, da bo to poročilo preventivno orodje za zgodnje prepoznavanje izzivov in iskanje rešitev.

Poročilo je odziv komisije na zastoj v procesu po 7. členu pogodbe EU, ki ga je unija sprožila zaradi očitanih kršitev vladavine prava na Poljskem in Madžarskem ter v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici.

Članice bodo poročilo obravnavale v okviru zasedanj ministrov EU za evropske zadeve. Nemško predsedstvo načrtuje najprej oktobra splošno razpravo, nato pa podrobnejšo razpravo o prvih petih članicah po protokolarnem vrstnem redu.

Poročilo je sicer že med samo pripravo dvignilo veliko prahu tudi v Sloveniji.

Slovenija je aktivno sodelovala pri pripravi poglavja v poročilu, ki se nanaša nanjo, pojasnjujejo slovenski viri. Dodajajo, da je za Slovenijo bistveno zagotoviti enako obravnavo vseh ter ustrezno upoštevati konkretne razmere v vsaki državi in instituciji EU, ki za dosego enakih ciljev krepitve vladavine prava lahko terjajo povsem drugačne ukrepe.