ribi Dobra karma

Kaj nam prinaša prehod Sonca v astrološko ...

Soraja Vučelić Svet24.si

Soraja kot otrok pristala v sirotišnici, bolezen ...

POL201804273605 Reporter.si

Ali bosta Bojan Požar in Žan Mahnič splavila ...

starejša ženska Svet24.si

»Tega vam ne bomo plačali. Pa čeprav bo zaradi ...

20200219-00990389 Necenzurirano

Rekonstrukcija afere "prisluškovanje"

gabrijela-fatorić Njena.si

Sanjski moški: Gabrijela je postala temnolaska

Monika in Denis 4 Njena.si

Ljubezen na vasi: Kaj se je zgodilo po dveh letih?...

Svet

Bruselj bo razgrnil vizijo konference o prihodnosti Evrope

Deli na:
Bruselj bo razgrnil vizijo konference o prihodnosti Evrope

Fotografija je simbolična. - Foto: Reuters

Evropska komisija bo danes razgrnila svojo vizijo glede konference o prihodnosti Evrope, ki naj bi se začela 9. maja in potekala dve leti in pol. Izpostavila naj bi, da je treba zagotoviti oprijemljive rezultate, po potrebi tudi zakonodajne predloge in predloge za spremembo pogodbe EU, tako da to ne bo le še eno posvetovanje.

Podpredsednica komisije Dubravka Šuica, pristojna za demografijo in demokracijo, ki bo prispevek komisije danes predstavila skupaj s podpredsednico Vero Jourovo, pristojno za vrednote in transparentnost, je pred dnevi izpostavila ključno vlogo nacionalnih parlamentov v tem procesu.

Komisija naj bi načrtovala poseben mehanizem, predvidoma v obliki četrtletnih poročil, ki naj bi zagotovil, da bodo ideje iz razprav v okviru konference prevedene v konkretna priporočila za oblikovanje evropskih politik.

Konferenca naj bi se začela 9. maja, na dan Evrope, in sicer v Dubrovniku, kjer je med letoma 2001 in 2009 županovala Šuica. Hrvaška naj bi bila izbrana, ker v prvi polovici leta predseduje Svetu EU.

Malo pozornosti naj bi bilo v prispevku komisije namenjene spornemu sistemu vodilnih kandidatov, po katerem naj bi predsednik komisije postal vodilni kandidat evropske stranke, ki je zmagala na evropskih volitvah. V primeru Jean-Clauda Junckerja je ta sistem obveljal, v primeru Ursule von der Leyen pa ne.

Evropski parlament je svoje stališče glede konference že sprejel. Do konca meseca naj bi svojega opredelile tudi članice unije. Vse tri osrednje institucije naj bi nato pripravile skupno izjavo o ciljih konference.

loading...
Loading...