danny Dobra karma

Slavni vedeževalec po dolgoletnem molku končno ...

Gore-Tex Svet24.si

Umrl je človek, ki nam je dal Gore-Tex

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

michael schumacher Svet24.si

Razkrito, v kakšnem stanju je Michael Schumacher

20200916-01025147 Necenzurirano

Pravljica o Primožu in Josipu #kolumna

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

TANJA PIRC na crnem 5 Njena.si

Tanja (MasterChef) spregovorila o odnosih po ...

Svet

Bruselj bo razgrnil vizijo konference o prihodnosti Evrope

Deli na:
Bruselj bo razgrnil vizijo konference o prihodnosti Evrope

Fotografija je simbolična. - Foto: Reuters

Evropska komisija bo danes razgrnila svojo vizijo glede konference o prihodnosti Evrope, ki naj bi se začela 9. maja in potekala dve leti in pol. Izpostavila naj bi, da je treba zagotoviti oprijemljive rezultate, po potrebi tudi zakonodajne predloge in predloge za spremembo pogodbe EU, tako da to ne bo le še eno posvetovanje.

Podpredsednica komisije Dubravka Šuica, pristojna za demografijo in demokracijo, ki bo prispevek komisije danes predstavila skupaj s podpredsednico Vero Jourovo, pristojno za vrednote in transparentnost, je pred dnevi izpostavila ključno vlogo nacionalnih parlamentov v tem procesu.

Komisija naj bi načrtovala poseben mehanizem, predvidoma v obliki četrtletnih poročil, ki naj bi zagotovil, da bodo ideje iz razprav v okviru konference prevedene v konkretna priporočila za oblikovanje evropskih politik.

Konferenca naj bi se začela 9. maja, na dan Evrope, in sicer v Dubrovniku, kjer je med letoma 2001 in 2009 županovala Šuica. Hrvaška naj bi bila izbrana, ker v prvi polovici leta predseduje Svetu EU.

Malo pozornosti naj bi bilo v prispevku komisije namenjene spornemu sistemu vodilnih kandidatov, po katerem naj bi predsednik komisije postal vodilni kandidat evropske stranke, ki je zmagala na evropskih volitvah. V primeru Jean-Clauda Junckerja je ta sistem obveljal, v primeru Ursule von der Leyen pa ne.

Evropski parlament je svoje stališče glede konference že sprejel. Do konca meseca naj bi svojega opredelile tudi članice unije. Vse tri osrednje institucije naj bi nato pripravile skupno izjavo o ciljih konference.

Loading...