Revija Reporter
Svet

Bruselj bo predstavil usmeritve za postopno odpravo omejevalnih ukrepov

STA

15. apr. 2020 5:55

Deli na:

Sedež Evropske komisije v Bruslju.

arhiv Reporterja

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo danes v Bruslju predstavila usmeritve za postopno odpravo omejevalnih ukrepov, sprejetih zaradi pandemije novega koronavirusa. Gre za priporočila, katera merila naj bodo uresničena pred odpravo kriznih ukrepov. Odločitve o tem pa so povsem v rokah članic EU.

Predstavitev izhodnega načrta je bila predvidena že minulo sredo, a so njegovo sprejetje preložili, ker se nekatere članice, na primer Italija in Španija, ki ju je virus tudi najbolj prizadel in sta minuli teden podaljšali ukrepe, niso strinjale s časovnim vidikom.

So pa v komisiji že prejšnji teden izpostavili nekaj usmeritev pri odpravljanju ukrepov: da je treba upoštevati različno hitrost širjenja virusa, zdravstvene zmogljivosti, zmožnosti spremljanja zdravstvenega položaja, povezavo med omejevalnimi ukrepi in delovanjem enotnega trga ter potrebo po medsebojnem obveščanju in usklajevanju.

Nekatere članice že pripravljajo izhodne strategije, zato so skupne smernice nujne. Na Danskem naj bi prav danes začeli rahljati ukrepe, pri čemer naj bi najprej ponovno odprli centre za dnevno varstvo, vrtce in osnovne šole. Nemška kanclerka Angela Merkel pa bo o časovnem načrtu rahljanja ukrepov danes govorila z ministrskimi predsedniki zveznih dežel.

Postopno odpravljanje omejevalnih ukrepov in zmogljivosti zdravstvenih sistemov bosta sicer tudi osrednji temi današnjega videokonferenčnega zasedanja ministrov EU za zdravje, ki se ga bo predvidoma udeležil tudi slovenski minister za zdravje Tomaž Gantar.

K pripravi usklajene izhodne strategije so konec marca pozvali voditelji članic unije. Priporočila za postopno odpravo ukrepov bo von der Leynova danes predstavila na skupni novinarski konferenci s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, in sicer v senci kritik, da so ta pod pritiski članic močno razvodenela in da bo odpravljanje ukrepov prav tako neusklajeno, kot je bilo njihovo sprejemanje.