908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

Elšnik Delius Ekipa24.si

Razkrivamo: Vodstvo Olimpije prižgalo rdečo ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

damir krznar celje af Ekipa24.si

"Imam ogromen glavobol!" Celjani pred drugim ...

Svet

Britansko-argentinski spor zaradi »militarizacije« Falklandov

Deli na:
Britansko-argentinski spor zaradi »militarizacije« Falklandov

Foto: Reuters

Argentinska predsednica Cristina Kirchner je Veliki Britaniji, s katero je v sporu zaradi Falklandskih otokov, v torek očitala "militarizacijo" južnega Atlantika. Ob tem je napovedala, da bo Argentina v zvezi s tem pri Združenih narodih vložila uradno pritožbo, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Vložili bomo pritožbo v Varnostnem svetu in Generalni skupščini ZN, saj ta militarizacija predstavlja veliko nevarnost za mednarodno varnost," je v govoru v predsedniški palači v Buenos Airesu dejala argentinska predsednica.

Kirchnerjeva je zunanjemu ministru Hectorju Timermanu tudi že dala navodila, da naj pri ZN vloži omenjeno pritožbo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 
Kirchnerjeva je bila kritična do odločitve Velike Britanije, da bo na Falklandske otoke na jugu Atlantskega oceana napotila britansko vojaško ladjo HMS Dauntless, prav tako pa je kritizirala napotitev britanskega princa Williama kot pilota helikopterja za reševanje na otoke. "Želeli bi ga videti v civilnem oblačilu in ne v vojaški uniformi," je dejala.
 
Velika Britanija, ki je sicer stalna članica VS ZN s pravico veta, se je že odzvala na besede Kirchnerjeve, rekoč, da se z Argentino glede Falklandskih otokov ne bo pogajala.
 
"Velika Britanija ne dvomi v svojo suverenost na Falklandskih otokih," so sporočili z britanskega zunanjega ministrstva in poudarili, da njihovo stališče odraža tudi načelo samoodločbe narodov, kot je opredeljeno v ustanovni listini ZN, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 
"Prebivalci Falklandskih otokov so Britanci po svoji izbiri. Pri določanju svoje prihodnosti imajo proste roke in z Argentino se o suverenosti (otokov) ne bomo pogajali, razen v primeru, da bodo tako željo izrazili otočani," so še sporočili z britanskega zunanjega ministrstva.
 
Odnosi med Argentino in Veliko Britanijo so se pred časom znova zaostrili zaradi britanskih naftnih vrtin pred obalo Falklandskih otokov. Argentina si namreč še naprej lasti otoke, ki so sicer od leta 1833 britanski.
 
Do novih napetosti prihaja v času, ko se bliža 30. obletnica britansko-argentinskega konflikta glede suverenosti nad otoki, ki je potekal od 2. aprila do 14. junija 1982.