mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Britanskim medijem bo novi zakon omejil svobodo poročanja

Deli na:
Britanskim medijem bo novi zakon omejil svobodo poročanja

Foto: Reuters

Britanske stranke so po večmesečnih pogajanjih včeraj dosegle dogovor o novem sistemu regulacije medijev, ki so bili zaradi številnih spornih praks v zadnjih letih tarča ostrih kritik. Britanski premier David Cameron je podrobnosti nove ureditve, ki po zagotovilih politiko ne posega v svobodo medijev, že predstavil v parlamentu.

Britanske stranke so se več mesecev pogajale o novem sistemu regulacije medijev, h kateremu je v novembra lani objavljenem poročilu pozvala neodvisna komisija za preiskavo spornih praks v britanskih medijih. To so oblikovali po izbruhu škandala z vdiranjem v telefone pri tabloidu News of the World pred nekaj manj kot dvema letoma.

Cameron je včeraj dejal, da bo nov sistem prinesel ostrejše sankcije za časnike v primeru slabih praks, vključno z globami do 1,2 milijona evrov. "Potrebujemo sistem strožje, neodvisne samoregulacije, ki bo v pomoč žrtvam," je pred poslanci poudaril premier.

Novi, neodvisni regulator medijev bo med drugim imel pristojnost preiskave pritožb in bo zagotavljal, da bodo opravičila dovolj očitna in hitra.

Vse stranke in večina medijev so se strinjali o nujnosti strožje ureditve, ki bi preprečila odklone iz preteklosti, njihova mnenja pa so se razhajala predvsem pri vprašanju o tem, ali gre novo ureditev zapisati v zakon, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kdo je glede tega zmagal, je težko jasno odgovoriti.



Nov sistem regulacije bo namreč v skladu s kompromisom zapisan v t.i. royal charterju (kraljevi listini) in ga ne bo potrjeval parlament, ampak - predvidoma maja - poseben organ pri britanski kraljici Elizabeti II., ki ga sestavljajo večinoma visoki britanski politiki.

Obenem bodo v parlamentu sprejeta dopolnila k obstoječim zakonom, ki bodo zagotovila, da sistema ne bo mogoče spreminjati z manj kot dvotretjinsko večino v parlamentu ter da bodo časniki, ki ne bodo hoteli pristopiti k novemu režimu, potencialno dolžni plačati globo.

Cameron je predhodno že zatrdil, da so se s kompromisom izognili novemu zakonu o medijih, a po drugi strani je vodja opozicijskih laburistov Ed Miliband zagotovil, da bo nov sistem zaščiten z zakonsko odredbo, da bi tako preprečili vmešavanje politikov.

Je pa Miliband obenem dejal, da se nimajo časniki "ničesar bati", potem ko so lastniki Daily Maila, Suna in Daily Telegrapha posvarili, da bodo nov sistem bojkotirali, če bo zapisan v zakon.