900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poročilo: Britanski mediji potrebujejo neodvisnega regulatorja

Deli na:
Poročilo: Britanski mediji potrebujejo neodvisnega regulatorja

Foto: Reuters

Neodvisna komisija za preiskavo spornih praks v britanskih medijih je včeraj objavila težko pričakovano poročilo. V njem komisija s sodnikom Brianom Levesonom na čelu ugotavlja, da potrebuje Velika Britanija na področju medijev nov, neodvisen regulator, če želi pomesti s subkulturo neetičnega vedenja, ki je zajela segmente britanskega tiska.

Kot po poročanju ameriške tiskovne agencije AP izhaja iz poročila, bi morali z zakonom uvesti novo regulatorno telo, ki bi pomagalo preprečiti, da bi "ravnanje tiska, ki ga lahko včasih označimo le kot nezaslišano", prizadelo še več ljudi. Po Levesonovih besedah mediji na Otoku "potrebujejo resnično neodvisen in učinkovit sistem samoregulacije".

Leveson je v svojem poročilu tudi kritiziral zelo domače odnose med politiko, policijo in tiskom v Veliki Britaniji ter poudaril, da vlada in politika na sploh ne smeta igrati nobene vloge pri regulaciji medijev.

To vlogo mora prevzeti nov organ, ki bo bistveno močnejši od obstoječe komisije za pritožbe v zvezi z mediji in bo zapisan v zakonu. Ta organ naj bi sestavljali predstavniki javnosti, vključno z nekdanjimi novinarji in akademiki, a brez sedanjih urednikov in politikov. Moral bi imeti moč, da zahteva popravke in izreka kazni do milijona funtov.

Obsežno poročilo, dolgo kar 2000 strani, predstavlja zaključek leto dni trajajoče preiskave, ki jo je sprožil škandal zaradi vdiranja nekaterih medijev v telefone in elektronsko pošto znanih osebnosti.

Afera se je začela z razkritjem spornih praks v tabloidu News of the World, nato pa se je razširila še na druge tiskane medije in celo na policijo, saj naj bi mediji policiste podkupovali v zameno za informacije. Pod lupo so poleg tega prišle povezave med vrhom britanskih medijev na eni in britanske politike na drugi strani.



Pred komisijo so v minulem letu nastopila številna odmevna imena, od sedanjega in prejšnjega britanskega političnega vrha, vključno s premierom Davidom Cameronom, do zvezdnikov.

Vse zakonske spremembe, ki jih predlaga poročilo, mora potrditi še britanski parlament. Včeraj je pred člane predstavniškega doma v zvezi s tem stopil tudi Cameron, ki je sicer poročilo prejel že v sredo. V odzivu na poročilo je včeraj pozdravil Levesonov predlog, hkrati pa posvaril, da lahko tovrstna zakonodaja v sebi skriva grožnjo po posegu v svobodo govora in svobodo medijev. "V tej hiši, ki je bila stoletja branik demokracije, moramo zelo, zelo previdno razmisliti, preden bi prečkali tovrstno črto," je še opozoril britanski ministrski predsednik.

Levesonove predloge bodo sicer verjetno pozdravile vse žrtve spornih novinarskih praks in nekateri politiki, ki si želijo obrzdati glasen britanski tisk. A nekateri uredniki in poslanci so po drugi strani v minulih dneh izrazili bojazen, da bi lahko nov organ omejil medijsko svobodo.

Cameron je pod hudim pritiskom z več strani, bremenijo pa ga še sporne vezi z enim od najbolj vidnih akterjev v aferi - premierovim nekdanjim predstavnikom za medije in nekdanji urednikom tabloida New of the World Andyjem Caulsonom, piše AP.

Slednji se je skupaj s prav tako nekdanjo urednico News of the World, sicer Cameronovo prijateljico Rebekah Brooks včeraj pojavil na sodišču. Oba se morata zagovarjati, ker naj bi javne uslužbence plačevala v zameno za informacije. Skupno so se na sodišču poleg omejenih dveh pojavile še tri osebe, vendar nemška tiskovna agencija dpa ne poroča, kdo so te osebe.