Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Britanski poslanci z oviro Johnsonovemu brexitu brez dogovora

Deli na:
Britanski poslanci z oviro Johnsonovemu brexitu brez dogovora

Boris Johnson na poti do vrha konzervativnega prestola. - Foto: Reuters

Britanski poslanci so podprli amandma, ki prihodnjemu britanskemu premierju preprečuje, da bi prekinil delo parlamenta in tako omogočil brexit brez dogovora, ne da bi imel parlament besedo pri tem. To je jasno sporočilo favoritu za novega britanskega premierja Borisu Johnsonu, ki namerava 31. oktobra izstopiti iz EU z ali brez dogovora.

Amandma k zakonu o oblikovanju polavtonomne vlade na Severnem Irskem preprečuje prekinitev dela parlamenta med 9. oktobrom in 18. decembrom. Severna Irska je brez vlade od januarja 2017, zdaj pa potekajo pogovori o ponovni vzpostavitvi oblasti. V amandmaju zahtevajo, da morajo poslanci zasedati brez prekinitve, da bi spremljali napredek v teh pogovorih. Če bo v navedenem obdobju vlada na Severnem Irskem oblikovana, bo prepoved prekinitve dela parlamenta prenehala veljati.

Amandma je podprlo 315 poslancev, proti pa jih je glasovalo 274, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podprlo ga je tudi 17 konservativcev, ki so tako glasovali v nasprotju z navodili vodstva stranke. Med njimi je bila tudi državna sekretarka Margot James, ki je odstopila s položaja.

"To je zelo pomemben amandma, saj premierju pošilja zelo pomembno sporočilo - če nameravate zapreti poslansko zbornico in nas poslati stran do 31. oktobra, parlament ne bo dovolil tega," je po navedbah britanskega BBC povedal predlagatelj amandmaja iz vrst opozicijskih laburistov Hilary Benn.


Johnson, ki velja za favorita za novega vodjo vladajočih konservativcev in britanske vlade, je namreč že večkrat zatrdil, da ne bo zaprosil za novo preložitev brexita in da je pripravljen EU zapustiti z ali brez dogovora.

Pri tem je dejal, da je na mizi tudi možnost prekinitve dela parlamenta, ki bi mu kot premierju omogočila, da bi t. i. trdi brexit izpeljal, ne da bi o tem glasovali poslanci. Njegov protikandidat Jeremy Hunt pa je to možnost izključil.

Z Downing Streeta so ob tem sporočili, da je odhajajoča premierka Theresa May "globoko razočarana, da več ministrov ni glasovalo". Štirje ministri, med njimi tudi minister za finance Philip Hammond, so se namreč vzdržali glasovanja. "Naslednik premierke bo to zagotovo upošteval pri oblikovanju nove vlade," je sporočil tiskovni predstavnik Mayeve.

Novi vodja britanskih konservativcev, o katerem po pošti odloča 160.000 članov stranke, bo znan 23. julija. Novi vodja stranke bo avtomatično postal premier, potem ko je Mayeva prav zaradi neuspeha z brexitom odstopila s položaja. Ankete kažejo, da se izvolitev obeta Johnsonu, ki je leta 2016 vodil referendumsko kampanjo za brexit.