pištola Svet24.si

V Mariboru so po sporu med 56-letnikom in ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

tomaž-ročnik Necenzurirano

Razkrivamo: tako lokalni veljaki kupujejo ...

profimedia-0889566307 Reporter.si

Trump preživel poskus atentata, napadalec ...

doncic Ekipa24.si

Uau! Dončiću v roke ena od najprestižnejših ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Svet

Britanci šli na volišča, konservativcem po 14 letih grozi slovo od oblasti

Deli na:
Britanci šli na volišča, konservativcem po 14 letih grozi slovo od oblasti

Britanski premier Rishi Sunak in soproga Akshata Murty sta prišla na volišče - Foto: Profimedia

V Veliki Britaniji so se odprla volišča, na katerih bodo volivci danes izbirali 650 članov parlamenta. Glede na napovedi naj bi po 14 letih konservativne vlade oblast prevzeli laburisti pod vodstvom Keira Starmerja. Medtem ko se laburistom obeta rekordna zmaga, pa se torijcem trenutnega premierja Rishija Sunaka napoveduje najslabši izid doslej.

Volišča po državi so se odprla ob 8. uri po srednjeevropskem času, zaprla pa se bodo ob 23. uri po srednjeevropskem času, ko bodo znani izidi vzporednih volitev.

Sunak je zadnji dan kampanje v sredo v družbi svojih staršev in soproge zagotovil, da se bo boril do konca. Starmer je medtem v svojem zadnjem nagovoru pred volitvami pozval volivce, naj si predstavljajo Veliko Britanijo, ki bo nadaljevala svojo pot z laburistično vlado.

Laburistom ankete napovedujejo okrog 40 odstotkov glasov, konservativcem pa okoli 20. Kako se bo to odrazilo v številu poslancev, je težko napovedati, saj v Veliki Britaniji v 650 volilnih okrožjih sedež zasede zmagovalec, medtem ko ostali glasovi propadejo.

Se pa pojavljajo ocene, da bi lahko laburisti, ki so v iztekajočem mandatu zasedali 205 sedežev, dobili rekordno število poslancev, morebiti celo več kot 400. Po drugi strani bi lahko število konservativnih članov spodnjega doma parlamenta po veliki zmagi leta 2019, ko jim je pripadlo 365 sedežev, padlo celo pod 100.

Precejšnjo podporo, okrog 16 odstotkov, ankete napovedujejo tudi desni populistični stranki Reform UK, vodenje katere je junija prevzel nekdaj vodilni zagovornik brexita Nigel Farage. Toda zaradi volilnega sistema ne velja za zelo verjetno, da bi stranka resno ogrozila položaj konservativcev v parlamentu.