Revija Reporter
Svet

Britanci naj bi identificirali ruski laboratorij, v katerem je bil izdelan strup novičok

STA

5. apr. 2018 13:44 Osveženo: 13:46 / 05. 4. 2018

Deli na:

Strup

arhiv Svet24

Britanski strokovnjaki so po poročanju britanskega časnika The Times identificirali ruski laboratorij, od koder naj bi prišel živčni strup novičok, uporabljen v napadu na bivšega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala v začetku marca, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah časnika naj bi strokovnjakom to uspelo s pomočjo znanstvenih analiz in obveščevalnih podatkov. Kot še navaja The Times, so strokovnjaki precej prepričani, skoraj stoodstotni. Prav tako časnik ni razkril svojega vira.

Tiskovni predstavnik britanske vlade poročanja časnika ni želel komentirati. Britanski laboratorij Porton Down je nedavno poročal, da še ni znan natančen izvor novičoka.

Skripala in njegovo hčer Julijo so našli 4. marca nezavestna na klopi v angleškem Salisburyju. Po navedbah Londona sta bila zastrupljena z živčnim strupom novičok, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi. Primer je povzročil veliko diplomatsko krizo med Zahodom in Rusijo.

Britanski zunanji minister Boris Johnson se je doma tudi znašel pod udarom kritik zaradi svojih očitkov na račun Moskve. Vodja laburistov Jeremy Corbyn je zunanjemu ministru očital, da bodisi javnosti ne seznani z vsem, kar ve, ali pretirava. Laburistka Diane Abbott je menila, da zavaja javnost. Johnson jima je odgovoril, da poskuša prvi mož opozicije diskreditirati Velika Britanijo na enak način, kot to počne Rusija, še poroča dpa.