nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Britancev izstop iz EU ne skrbi preveč, zaskrbljeni pa so državljani unije

Deli na:
Britancev izstop iz EU ne skrbi preveč, zaskrbljeni pa so državljani unije

Foto: Getty Images

Državljani EU so bolj zaskrbljeni nad možnostjo t.i brexita oz. izstopa Velike Britanije iz unije kot Britanci sami, je pokazala danes objavljena javnomnenjska raziskava. 23. junija bodo britanski volivci na referendumu odločali o obstanku Otoka v EU.

Anketa javnomnenjske agencije TNS v petih evropskih državah je pokazala, da si 78 odstotkov Nemcev, več kot dve tretjini Špancev in skoraj 60 odstotkov Francozov želi, da Velika Britanija ostane v EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem le 38 odstotkov Britancev v isti anketi zagovarja obstanek svoje države v uniji. A obenem si jih le 34 odstotkov želi odhoda iz EU, kažejo rezultati ankete TNS. 28 odstotkov britanskih anketirancev je bilo še neodločenih.

O izstopu iz EU bodo britanski volivci odločali 23. junija, vprašanje pa je razdelilo britansko vlado, saj je premier David Cameron, zagovornik obstanka v EU, soočen s silovitim nasprotovanjem iz vrst lastne konservativne stranke, med drugim od pravosodnega ministra Michaela Gova in londonskega župana Borisa Johnsona.

Britanci za zdaj pričakujejo, da bodo slavili zagovorniki obstanka v EU. Tako meni 40 odstotkov vprašanih v anketi TNS. Medtem jih 26 odstotkov pričakuje, da se bodo volivci odločili za izstop.

Njihovi evropski kolegi so bolj optimistični, saj 47 odstotkov Nemcev, 48 odstotkov Špancev in 44 odstotkov Poljakov predvideva, da se bodo na referendumu volivci odločili proti brexitu. Edino v Franciji jih je več oz. 52 odstotkov vprašanih prepričanih, da bo prišlo do izstopa.

Glede posledic brexita le desetina Britancev meni, da se bo gospodarstvo EU izboljšalo, medtem ko jih 38 odstotkov meni, da se bo poslabšalo, 21 odstotkov pa ne napoveduje sprememb.

TNS je anketo izvedel istočasno v Franciji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Španiji in na Poljskem.