zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Brexit: V anketi v vodstvu zagovorniki članstva Velike Britanije v EU

Deli na:
Brexit: V anketi v vodstvu zagovorniki članstva Velike Britanije v EU

Foto: Arhiv Reporterja

Tabor, ki zagovarja članstvo Velike Britanije v EU, je pet tednov pred referendumom o tem vprašanju znova v prednosti pred zagovorniki izstopa iz unije, so pokazale včeraj objavljene ankete.

Po anketi, ki jo je za časnik Evening Standard opravila agencija Ipsos Mori, imajo zagovorniki članstva v EU najvišjo prednost v zadnjih treh mesecih. Za obstanek Otoka v uniji bi na referendumu 23. junija glasovalo 55 odstotkov vprašanih, 37 odstotkov pa bi jih glasovalo za izstop.

V spletni anketi YouGov za časnik The Times tabor za članstvo v uniji podpira 44 odstotkov vprašanih, tabor za brexit pa 40 odstotkov.

Tudi anketa agencije ORB za časnik Daily Telegraph je dala podobne rezultate - 55 odstotkov za in 40 proti članstvu v EU, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Anketi, ki ju je za časnik The Guardian izvedla agencija ICM, eno po telefonu, drugo na spletu, pa sta ponudili različne rezultate. V telefonski anketi bi 47 odstotkov vprašanih podprlo obstanek v uniji, 39 pa bi jih bilo za izstop. V spletni anketi pa so s 47 proti 43 odstotkom v prednosti zagovorniki izstopa.

Televizijski kanal Channel 4 News pa je objavil prve izide večje ankete, v kateri je sodelovalo 22.000 ljudi, objavljena pa bo kasneje ta mesec. V njej s 43 proti 40,5 odstotka vodijo zagovorniki obstanka v uniji.

Ankete so tudi pokazale, da je približno petina volilnega telesa še neodločenega in da bo izid referenduma močno odvisen od udeležbe. Zagovorniki brexita sicer na splošno veljajo za bolj motivirane volivce.

Skupen rezultat anket je 52 odstotkov za obstanek v EU in 48 odstotkov za izstop. V ponedeljek je bil rezultat 50 proti 50, še povzema AFP.