ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za torek, 11. avgusta

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

hana Njena.si

Hana odšla iz Nemčije

Svet

Brez radioaktivnih snovi na domu Berezovskega

Deli na:
Brez radioaktivnih snovi na domu Berezovskega

Foto: Reuters

Smrt 67-letnega ruskega milijarderja in vztrajnega kritika Kremlja Borisa Berezovskega, čigar truplo so v soboto našli na njegovem domu v Surreyu v Veliki Britaniji, ostaja nepojasnjena. Preiskava kemičnih, bioloških in jedrskih strokovnjakov v njegovi hiši namreč ni pokazala "nič sumljivega".

Britanski forenziki, specializirani za odkrivanje kemičnih, bioloških, radioloških in jedrskih substanc, so že preiskali dom ruskega priseljenca, a niso odkrili ničesar sumljivega, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil višji policijski inšpektor Simon Bowden. Kot je napovedal, bo preiskava v nadaljevanju potekala "normalno".

Berezovski je sicer leta 1995 preživel bombni napad, v katerem je umrl njegov šofer. Tedaj je javno povedal, da se boji za svoje življenje.

Njegov prijatelj, prav tako oster kritik Kremlja, Aleksander Litvinenko, je medtem leta 2006 umrl zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem, njegova soproga pa je prepričana, da so ga umorili ruski tajni agenti.

Berezovski, ki si je politični vpliv pridobil v času pokojnega ruskega predsednika Borisa Jelcina, je sicer pri prihodu na oblast pomagal tudi sedanjemu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, a je pozneje doma padel v nemilost. Zaradi kazenskih ovadb zaradi goljufij in nezakonitega prilaščanja državnega premoženja je nato leta 2000 pobegnil v Veliko Britanijo. Leta 2003 je tam dobil politični azil.


Kremeljski tiskovni predstavnik Dmitri Peskov je v soboto na državni televiziji povedal, da je Berezovski pred nedavnim pisal Putinu. V pismu naj bi ga prosil za "odpuščanje za svoje napake". Zapisal naj bi, da se želi vrniti domov.

A zaupniki Berezovskega v to dvomijo. "Absolutno ne verjamem v to pismo. To ni mogoče," je denimo za televizijo TV Rain poudaril ruski opozicijski aktivist Andrej Sidelnikov. "Če je bilo takšno pismo, je morda Peskov izkrivil njegov pomen," je bil skeptičen tudi aktivist in prijatelj Berezovskega Aleksander Goldfarb. "Če to pismo res obstaja, si zasluži mesto v muzeju," je dodal.

V medijih se tudi ugiba, da je Berezovski naredil samomor. Na spletni strani revije Forbes Russia je tako mogoče brati, da je Berezovski izjavil, da je njegovo "življenje izgubilo smisel".

Njegovi znanci so poročali, da je postal depresiven, potem ko je v Londonu izgubil sodno bitko z ruskim tajkunom, lastnikom nogometnega kluba Chelsea, Romanom Abramovičem, kar mu je prineslo 56 milijonov dolarjev sodnih stroškov. Tudi sicer je njegovo premoženje v zadnjih letih močno skopnelo.

Berezovskega naj bi sicer v soboto našli mrtvega v kadi. Njegov ruski odvetnik Aleksander Dobrovinski je dejal, da so ga poklicali iz Londona in mu povedali, da je umrl zaradi samomora ali srčne kapi. V zadnjih tednih naj bi utrpel več kapi. A drugi viri tega niso potrdili.

Loading...