900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Breivikova žrtev: Ležal sem tam in pljuval zobe

Deli na:

Na sojenju norveškemu teroristu Andersu Behringu Breiviku, ki je junija lani v bombnem napadu v Oslu in strelskem pohodu na otoku Utoya ubil 77 ljudi, so danes pričali preživeli njegovega pokola. Pred sodiščem v Oslu pa je danes napovedan protestni shod, na katerem naj bi zapeli norveško ljudsko pesem, ki jo Breivik sovraži.

Kot prva priča je danes nastopil Harald Fosker, ki je povedal, da je šel 22. julija popoldne v svojo pisarno po neke dokumente, nato pa naj bi bil odpotoval v Francijo. Ko je s svojim šefom govoril po telefonu, je eksplodirala bomba. "Spominjam se silovite eksplozije in da me je zadelo v obraz. Bilo je tako, kot da bi me nekdo udaril z lopato," je dejal Fosker.

Fosker je še povedal, da mu je bilo takoj jasno, da je šlo za teroristični napad. "Nisem se premikal, ker sem se bal, da je eksplozija poškodovala nadstropje. Ležal sem tam in pljuval zobe, medtem ko sem klical pomoč," je dodal.

67-letnik utrpel hude poškodbe obraza, glave in zob. Imel je zlomljeno čeljust, več ran na očeh, zaradi česar zdaj slabše vidi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sicer pa naj bi danes pred sodiščem v Oslu potekal protestni shod, na katerem naj bi več tisoč protestnikov zapelo norveško ljudsko pesem Otroci mavrice, za katero Breivik trdi, da je namenjena marksistični indoktrinaciji.

Na svetovnem spletu je udeležbo na protestu napovedalo več kot 5000 ljudi, prihod pa so napovedali tudi avtor pesmi Lillebjoern Nilsen ter ministri za kulturo Norveške, Švedske, Finske Danske in Islandije. Podobni dogodki so napovedani tudi v drugih norveških mestih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.