tat, tatvina, trgovina Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne ...

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

navijac-turkinja Ekipa24.si

Huda scena! Slovenski navijač pristopil k turški...

Kaj nam je želela sporočiti? Odkrito.si

Nova teorija zarote! Kate nam želi sporočiti, da...

doncic af Ekipa24.si

Slovenci danes v polnih Stožicah proti Litvi! Bo ...

Svet

Breivik se opravičuje svojim nedolžnim žrtvam v Oslu, ne pa tudi na Utoyi

Deli na:

Norveški serijski morilec Anders Behring Breivik se je danes, ko se je njegovo pričanje prevesilo v drugi teden sodnega procesa, opravičil vsem "nedolžnim" žrtvam eksplozije bombe v Oslu, tega pa ni storil za žrtve svojega strelskega pohoda na otoku Utoya, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Rad bi se globoko opravičil tistim, ki so bili ranjeni ali celo ubiti v eksploziji pred vladno stavbo v Oslu, ker so zgolj šli mimo in niso imeli nobenih političnih povezav," je dejal Breivik, ki je junija lani umoril 77 ljudi, od tega 69 na otoku Utoya.

Na sodišču je po poročanju dpa Breivik danes tudi opisal, kako je med strelskim pohodom na otoku v bližini Osla menjaval orožje.

"V osnovi, če sem bil oddaljen od pet do deset metrov, sem vedno uporabil (polavtomatsko pištolo) glock, če sem bil več kot deset metrov stran pa puško. Vztrajno sem streljal v roke in noge, ki so molele iz skrivališč. Cilj je bil, vse odplakniti," je opisal Breivik. Poudaril je tudi, da se veliko stvari ne spominja več. Pred tem je še dejal, da so bile mlade žrtve njegovega strelskega pohoda "vse prej kot nedolžne".Breivik naj bi danes pred sodiščem pričal tudi glede dveh psihiatričnih mnenj, a je po napovedi tožilca Sveina Holdena možno, da bodo to preložili na sredo.

Breivik je 22. julija lani najprej v Oslu ubil osem ljudi, ko je aktiviral avtomobil bombo pred sedežem vlade. Nato je na otoku Utoya, preoblečen v policista, več kot uro sistematično streljal na udeležence tabora in pobil 69 ljudi, predvsem mladih.

Obtožen je terorizma in naklepnih umorov. Če ga bo sodišče spoznalo za duševno zdravega in s tem kazensko odgovornega, mu grozi najvišja, 21-letna zaporna kazen, pa tudi možnost njenega podaljšanja, če bi oblasti ocenile, da je še vedno nevaren za družbo.