severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

masterchef 3 obrez Njena.si

Slovo od skrivalnic: zmagovalec MasterChefa ...

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Svet

Breivik se opravičuje svojim nedolžnim žrtvam v Oslu, ne pa tudi na Utoyi

Deli na:

Norveški serijski morilec Anders Behring Breivik se je danes, ko se je njegovo pričanje prevesilo v drugi teden sodnega procesa, opravičil vsem "nedolžnim" žrtvam eksplozije bombe v Oslu, tega pa ni storil za žrtve svojega strelskega pohoda na otoku Utoya, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Rad bi se globoko opravičil tistim, ki so bili ranjeni ali celo ubiti v eksploziji pred vladno stavbo v Oslu, ker so zgolj šli mimo in niso imeli nobenih političnih povezav," je dejal Breivik, ki je junija lani umoril 77 ljudi, od tega 69 na otoku Utoya.

Na sodišču je po poročanju dpa Breivik danes tudi opisal, kako je med strelskim pohodom na otoku v bližini Osla menjaval orožje.

"V osnovi, če sem bil oddaljen od pet do deset metrov, sem vedno uporabil (polavtomatsko pištolo) glock, če sem bil več kot deset metrov stran pa puško. Vztrajno sem streljal v roke in noge, ki so molele iz skrivališč. Cilj je bil, vse odplakniti," je opisal Breivik. Poudaril je tudi, da se veliko stvari ne spominja več. Pred tem je še dejal, da so bile mlade žrtve njegovega strelskega pohoda "vse prej kot nedolžne".



Breivik naj bi danes pred sodiščem pričal tudi glede dveh psihiatričnih mnenj, a je po napovedi tožilca Sveina Holdena možno, da bodo to preložili na sredo.

Breivik je 22. julija lani najprej v Oslu ubil osem ljudi, ko je aktiviral avtomobil bombo pred sedežem vlade. Nato je na otoku Utoya, preoblečen v policista, več kot uro sistematično streljal na udeležence tabora in pobil 69 ljudi, predvsem mladih.

Obtožen je terorizma in naklepnih umorov. Če ga bo sodišče spoznalo za duševno zdravega in s tem kazensko odgovornega, mu grozi najvišja, 21-letna zaporna kazen, pa tudi možnost njenega podaljšanja, če bi oblasti ocenile, da je še vedno nevaren za družbo.