ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za torek, 11. avgusta

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

hana Njena.si

Hana odšla iz Nemčije

Svet

Breivik se opravičuje svojim nedolžnim žrtvam v Oslu, ne pa tudi na Utoyi

Deli na:

Norveški serijski morilec Anders Behring Breivik se je danes, ko se je njegovo pričanje prevesilo v drugi teden sodnega procesa, opravičil vsem "nedolžnim" žrtvam eksplozije bombe v Oslu, tega pa ni storil za žrtve svojega strelskega pohoda na otoku Utoya, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Rad bi se globoko opravičil tistim, ki so bili ranjeni ali celo ubiti v eksploziji pred vladno stavbo v Oslu, ker so zgolj šli mimo in niso imeli nobenih političnih povezav," je dejal Breivik, ki je junija lani umoril 77 ljudi, od tega 69 na otoku Utoya.

Na sodišču je po poročanju dpa Breivik danes tudi opisal, kako je med strelskim pohodom na otoku v bližini Osla menjaval orožje.

"V osnovi, če sem bil oddaljen od pet do deset metrov, sem vedno uporabil (polavtomatsko pištolo) glock, če sem bil več kot deset metrov stran pa puško. Vztrajno sem streljal v roke in noge, ki so molele iz skrivališč. Cilj je bil, vse odplakniti," je opisal Breivik. Poudaril je tudi, da se veliko stvari ne spominja več. Pred tem je še dejal, da so bile mlade žrtve njegovega strelskega pohoda "vse prej kot nedolžne".Breivik naj bi danes pred sodiščem pričal tudi glede dveh psihiatričnih mnenj, a je po napovedi tožilca Sveina Holdena možno, da bodo to preložili na sredo.

Breivik je 22. julija lani najprej v Oslu ubil osem ljudi, ko je aktiviral avtomobil bombo pred sedežem vlade. Nato je na otoku Utoya, preoblečen v policista, več kot uro sistematično streljal na udeležence tabora in pobil 69 ljudi, predvsem mladih.

Obtožen je terorizma in naklepnih umorov. Če ga bo sodišče spoznalo za duševno zdravega in s tem kazensko odgovornega, mu grozi najvišja, 21-letna zaporna kazen, pa tudi možnost njenega podaljšanja, če bi oblasti ocenile, da je še vedno nevaren za družbo.

Loading...