Revija Reporter
Svet

Brazilski predsednik Bolsonaro spodbujal protestnike proti omejitvam gibanja

STA

20. apr. 2020 9:53 Osveženo: 10:00 / 20. 4. 2020

Deli na:

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro.

Profimedia

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro se je v nedeljo pridružil več sto protestnikom, ki so pred generalštabom brazilske vojske v prestolnici Brasilia protestirali proti omejitvam gibanja zaradi pandemije novega koronavirusa.

Množica približno 600 ljudi je pozvala vojsko, naj posreduje pri ukrepanju proti koronavirusu, in zahtevala zaprtje kongresa. Nekateri protestniki so nosili napise "Vojaško posredovanje z Bolsonarom", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Tukaj sem, ker verjamem v vas, in vi ste tu, ker verjamete v Brazilijo," je predsednik nagovoril množico z zadnjega dela poltovornjaka.

Bolsonaro, bivši vojaški častnik, je že ves čas kritičen do omejitvenih ukrepov, ki so jih guvernerji zveznih držav uvedli za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Minuli petek je odstavil ministra za zdravje Luiza Henriqueja Mandetteja, ker je podpiral ukrepe, ki po Bolsonarovem mnenju škodijo gospodarstvu.

Brazilija z več kot 200 milijoni prebivalcev ima največ primerov okužbe z novim koronavirusom v Latinski Ameriki. Do nedelje so jih potrdili 38.000, umrlo je več kot 2400 ljudi.

Bolsonaro v nagovoru na shodu ni odgovoril na poziv množice k posredovanju vojske in zaprtju kongresa. "Boriti se morate za svojo državo. Računajte na predsednika, da bo naredil, kar je potrebno za to, da bomo zagotovili demokracijo in, kar je najdragocenejše, našo svobodo," je sporočil protestnikom.

Zvezni državi Sao Paulo in Rio de Janeiro, ki imata največ prebivalcev med brazilskimi zveznimi državami, sta minuli petek podaljšali omejitvene ukrepe.

Glede na anketo, objavljeno v soboto, večina Brazilcev podpira ukrepe oblasti za zajezitev koronavirusa kljub njihovim posledicam za gospodarstvo, še poroča AFP.