zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Bratski" spor med ameriškimi demokrati

Deli na:
"Bratski" spor med ameriškimi demokrati

Foto: Reuters

Volilni štab demokratskega predsedniškega kandidata Bernarda Sandersa je v petek vložil tožbo proti nacionalnemu odboru demokratske stranke, potem ko mu je ta v četrtek začasno blokiral dostop do baze podatkov o volivcih. Odbor je sicer že naredil korak nazaj in Sandersovi kampanji znova omogočil vpogled v podatke.

Do "bratskega" spora med demokrati je prišlo tik pred današnjim, še zadnjim letošnjim televizijskim soočenjem demokratskih predsedniških kandidatov. Med njimi je poleg Sandersa in Clintonove le še nekdanji guverner Marylanda Martin O'Malley.

Nacionalni odbor demokratske stranke ima bazo podatkov o demokratskih volivcih, do katere lahko dostopajo vsi kandidati. Vsaka kampanja ima poleg tega še svojo bazo podatkov in za vse skupaj skrbi eno tehnološko podjetje.

A to podjetje je imelo tehnične težave in takrat je Josh Uretsky iz Sandersove kampanje uspel odpreti bazo podatkov Clintonove. Sam sicer trdi, da je to storil le zato, da opozori na tehnične težave, in da nikakor ni nalagal teh podatkov.

Problem je v tem, da bi lahko Sandersova kampanja prišla do podatkov o volivcih Clintonove. Če je kampanja Clintonove za nekoga ugotovila, da je njen trden podpornik, se Sandersovi potem ne bi niti trudili, da tega volivca poiščejo in ga skušajo prepričati, da spremeni mnenje, ampak bi se osredotočili le na tiste, ki jih je še mogoče prepričati. Najti jih ne bi bilo težko, saj so v bazi podatkov njihovi naslovi, telefonske številke in elektronska pošta.

Sandersova kampanja sicer trdi, da nimajo nobenih podatkov o volivcih Clintonove, Uretskyja pa so takoj odpustili. A predsednica nacionalnega odbora demokratske stranke Debbie Wasserman Schultz, ki velja za trdno podpornico Clintonove, je Sandersovemu štabu v četrtek vseeno blokirala dostop do splošne baze podatkov volivcev, kar je seveda za senatorja iz Vermonta problem.

Sandersovi so zato v petek vložili tožbo proti nacionalnemu odboru na okrajnem sodišču v Kolumbiji, nakar je Wasserman Schultzova naredila korak nazaj in jim znova omogočila dostop do podatkov. Kot je pojasnila danes zgodaj zjutraj, so pri Sandersu pristali na zahteve odbora, poleg tega pa se bo preiskava nadaljevala in bo zagotovljeno, da bodo morebitni sporni podatki izbrisani.