pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Branimirja Glavaša so izpustili iz pripora

Deli na:
Branimirja Glavaša so izpustili iz pripora

Foto: Arhiv Reporterja

Zunajrazpravni senat zagrebškega županijskega sodišča je razveljavil odločitev preiskovalnega sodnika o vnovičnem priporu za Branimirja Glavaša, ki je bil obsojen zaradi vojnih zločinov. Nekdanji poveljnik obrambe Osijeka se tako po vnovičnem prijetju v začetku marca znova brani s prostosti.

Glavaša so včeraj prepeljali v Osijek, potem ko je prestal 26 dni v priporu, v katerem je gladovno stavkal. Prejšnji konec tedna so ga zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja prepeljali v zaporniško bolnišnico.

Na zagrebškem sodišču so včeraj potrdili, da Glavaševo zdravstveno stanje ni bilo odločilno pri sklepu, da ga bodo izpustili.

Kot so pojasnili, je senat ravnal na podlagi dejstva, da bi Glavaša sredi marca izpustili na pogojno prostost iz zapora v BiH, kjer je do razveljavitve drugostopenjske presoje januarja letos prestal več kot polovico osemletne zaporne kazni zaradi vojnih zločinov proti srbskim civilistom v Osijeku v letih 1991 in 1992.

Poleg tega so upoštevali tudi oceno hrvaškega ustavnega sodišča, ki je medtem delno razveljavilo odločitev vrhovnega sodišča o naknadno določenem priporu za Glavaša, češ da je potrebno določiti skrajni rok, do katerega je obsojenec lahko vnovično v Remetincu. Vrhovno sodišče je v ponedeljek objavilo, da lahko Glavaša naknadno zadržijo v priporu do 5. maja 2016.

Tožilstvo je napovedalo, da se bo zaradi izpustitve pritožilo vrhovnemu sodišču, ki bo odločalo tudi o vnovični pravnomočni sodbi proti Glavašu.

Nekoč najmočnejši politik v Slavoniji je bil na prvi stopnji obsojen na deset let zapora, ustavno sodišče pa je zaradi proceduralnih napak razveljavilo drugostopenjsko sodbo januarja letos in je zahtevalo ponovitev postopka na hrvaškem vrhovnem sodišču. Iz mostarskega zapora so ga izpustili teden dni kasneje, nato pa se je vrnil na Hrvaško.

Prvi poslanec hrvaškega sabora, ki je ostal brez imunitete zaradi suma, da je sodeloval v vojnih zločinih, je bil v zaporu v BiH od leta 2011 do 20. januarja letos. Pred pravnomočno sodbo je pobegnil v BiH, kjer so ga potem prijeli in potrdili hrvaško kazen.