vesolje Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: ne podlezite ...

naya-rivera, avtomobil, izginotje Svet24.si

Med iskalno akcijo za pogrešano igralko naleteli ...

UV-plenkovic jansa-ziga zivulovic jr-bobo Reporter.si

Zmagovita lekcija iz Zagreba: kaj se lahko Janez ...

aleš hojs, janez janša, igor bavčar Svet24.si

Pravljica iz kraljestva Trstenjakove o ...

furs, davčna-utaja, kotnikova-5 Necenzurirano

Davčni utajevalci na Počivalškovem pragu

Zoran Janković Odkrito.si

Je Zoran Janković resno bolan?

Luka Basi Njena.si

Žalostna nedelja Luke Basija

Svet

Bolgarski mandatar oblikoval tehnokratsko vlado

Deli na:
Bolgarski mandatar oblikoval tehnokratsko vlado

Foto: Reuters

Mandatar za sestavo nove bolgarske vlade Plamen Orešarski (na fotografiji) je včeraj oblikoval novo vlado, ki jo sestavljajo večinoma tehnokrati in levo usmerjeni politiki. Vlada bo imela zahtevno nalogo, da to članico EU popelje iz kronične revščine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nestrankarskega finančnega strokovnjaka Orešarskega je za mandatarja minuli teden predlagala socialistična stranka, druga najmočnejša parlamentarna stranka, potem ko je bivši premier Bojko Borisov, predsednik na volitvah 12. maja zmagovite stranke Gerb, zavrnil mandatarstvo. Predsednik države Rosen Plevneljev je nato minuli četrtek 53-letnega Orešarskega imenoval za mandatarja.

Orešarski, namestnik finančnega ministra v socialistični vladi Sergeja Staniševa v letih od 2005 do 2009, bo v torek predsedniku Plevneljevu predložil sestavo vlado, o kateri naj bi nato v sredo glasoval parlament.

Ob prevzemu mandata je Orešarski napovedal oblikovanje tehnokratske vlade za uresničevanje protikriznega programa s ciljem oživitve gospodarstva in zmanjšanja revščine. V središču programa so ukrepi za zagotovitev davčne in makroekonomske stabilnosti ter nizek proračunski primanjkljaj.

Da bi to uresničil, je imenoval 36-letnega kolega ekonomista in univerzitetnega profesorja Petra Čobanova za finančnega ministra, drugega ekonomista in poslanca socialistov, 37-letnega Dragomirja Stojneva, pa za ministra za gospodarstvo in energetiko.

Minister za delo in socialno politiko bo 60-letni Hasan Ademov, poslanec turške manjšinske stranke MRF.Zinaida Zlatanova, ki vodi predstavništvo Evropske komisije v Bolgariji od leta 2008, naj bi prevzela vodenje občutljivega pravosodnega ministrstva, ki je pogosto tarča kritik Bruslja zaradi zaostajanja pri reformah. Kot podpredsednica vlade bo tudi nadzirala koriščenje sredstev skladov EU, ki so bila v preteklosti delno zamrznjena zaradi korupcije.

Evropski poslanec, 37-letni Kristian Vigenin bo vodil zunanje ministrstvo, obrambni minister bo tiskovni predstavnik Socialistične stranke Angel Najdenov.

Na sredinem glasovanju v 240-članskem parlamentu je pričakovati, da bo vlada potrjena s podporo stranke MRF in tiho privolitvijo skrajno desne nacionalistične stranke Ataka, navaja AFP.

Analitiki kljub temu menijo, da bo imela vlada težave in da bi se lahko ohranila slabo leto.

Stranka Gerb je na predčasnih volitvah 12. maja dobila 97 sedežev v parlamentu, socialisti pa 84.

Loading...