dakota johnson Dobra karma

Ganljivo priznanje slavne igralke: na terapijah ...

princ charles, meghan markle, princ harry Svet24.si

FOTO: Harry in Meghan pokazala Archieja, princ ...

Zmago Jelinčič, Monika Jelinčič Reporter.si

Bivši sosed o Zmagu Jelinčiču: Nekoč je ...

igor zorčič Svet24.si

Poslanci še ne bodo odločali o Zorčičevi ...

DOG342X7R5156 Necenzurirano

Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu ...

trovati, živi-kamni, romunija Odkrito.si

Trovanti - živi kamni iz Romunije

FINAL_fullsize_klemenslakonja_04012021_1025 1 Njena.si

Slakonja delil redek posnetek sinov

Svet

Bivši predsedniki stanejo ZDA na leto 3,7 milijona dolarjev

Deli na:
Bivši predsedniki stanejo ZDA na leto 3,7 milijona dolarjev

Foto: Reuters

Četverica bivših predsednikov ZDA je lani zvezni proračun olajšala za 3,7 milijona dolarjev, kar pa je sicer za 200.000 dolarjev manj kot leta 2011. Poročilo kongresne raziskovalne službe (CRS) sicer ne upošteva stroškov za varovanje nekdanjih voditeljev svobodnega sveta, njihovih zakoncev in otrok.

Stroški za varovanje, kar je naloga tajne službe, so del tajnih proračunskih postavk in niso za javnost. Najdražji bivši predsednik je bil lani George Bush mlajši, katerega javna poraba je nanesla okoli 1,3 milijona dolarjev. Bill Clinton je porabil okoli milijona, George Bush starejši okoli 850.000 dolarjev, Jimmy Carter pa le okrog 500.000.

Ameriški zvezni proračun daje bivšim predsednikom poleg pokojnine, ki znaša okoli 200.000 dolarjev, še dodatna sredstva za delovanje pisarne, potovanja in druge stroške. Do 20.000 dolarjev na leto so upravičene tudi vdove bivših predsednikov. Dodatna sredstva se plačujejo od leta 1958, ko se je kongres usmilil bivšega predsednika Harryja Trumana, ki se je ubadal s hudimi finančnimi težavami.

Bivši predsedniki ZDA načeloma sicer ne potrebujejo nobene pomoči in so več kot sposobni sami plačati za vse stroške. Po odhodu s položaja najprej dobro zaslužijo z objavo spominov, vse do svoje smrti oziroma onemoglosti pa še bolje služijo s svojimi govori in drugimi javnimi nastopi.

Loading...