ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za torek, 11. avgusta

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

hana Njena.si

Hana odšla iz Nemčije

Svet

Bivši predsedniki stanejo ZDA na leto 3,7 milijona dolarjev

Deli na:
Bivši predsedniki stanejo ZDA na leto 3,7 milijona dolarjev

Foto: Reuters

Četverica bivših predsednikov ZDA je lani zvezni proračun olajšala za 3,7 milijona dolarjev, kar pa je sicer za 200.000 dolarjev manj kot leta 2011. Poročilo kongresne raziskovalne službe (CRS) sicer ne upošteva stroškov za varovanje nekdanjih voditeljev svobodnega sveta, njihovih zakoncev in otrok.

Stroški za varovanje, kar je naloga tajne službe, so del tajnih proračunskih postavk in niso za javnost. Najdražji bivši predsednik je bil lani George Bush mlajši, katerega javna poraba je nanesla okoli 1,3 milijona dolarjev. Bill Clinton je porabil okoli milijona, George Bush starejši okoli 850.000 dolarjev, Jimmy Carter pa le okrog 500.000.

Ameriški zvezni proračun daje bivšim predsednikom poleg pokojnine, ki znaša okoli 200.000 dolarjev, še dodatna sredstva za delovanje pisarne, potovanja in druge stroške. Do 20.000 dolarjev na leto so upravičene tudi vdove bivših predsednikov. Dodatna sredstva se plačujejo od leta 1958, ko se je kongres usmilil bivšega predsednika Harryja Trumana, ki se je ubadal s hudimi finančnimi težavami.

Bivši predsedniki ZDA načeloma sicer ne potrebujejo nobene pomoči in so več kot sposobni sami plačati za vse stroške. Po odhodu s položaja najprej dobro zaslužijo z objavo spominov, vse do svoje smrti oziroma onemoglosti pa še bolje služijo s svojimi govori in drugimi javnimi nastopi.

Loading...