Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji newyorški župan za javne zadeve namenil 650 milijonov lastnih sredstev

Deli na:
Nekdanji newyorški župan za javne zadeve namenil 650 milijonov lastnih sredstev

Foto: Reuters

Donedavni newyorški župan Michael Bloomberg (na fotografiji desno) se je v 12 letih vodenja mesta odpovedal plači v skupni vrednosti 2,7 milijona dolarjev. Časopis New York Times je izračunal, da je v tem času namenil najmanj 650 milijonov dolarjev lastnega denarja za različne javne zadeve. Njegovo premoženje je sicer lani znašalo 31 milijard dolarjev.

Blommberg je v 12 letih med drugim odštel 900.000 dolarjev za zajtrke in kosila svojega osebja, šest milijonov dolarjev za polete z zasebnim letalom, sedem milijonov dolarjev za kampanjo proti orožju, 263 milijonov dolarjev za razne dobrodelne namene in celo 62.400 dolarjev za čiščenje akvarija s tropskimi ribami, ki ga je dal namestiti v mestno hišo.

Bloomberg je na leto prejemal dolar simbolične plače, živel pa je v svoji graščini na Manhattnu. Tako imenovane newyorške Bele hiše - uradne rezidence županov Gracie Mansion - ni uporabljal, kljub temu pa je za njeno obnovo iz svojega žepa prispeval pet milijonov dolarjev.

V rezidenci bo sedaj živel njegov naslednik Bill de Blasio, ki je kot prvi demokrat po dveh desetletjih na položaj newyorškega župana prisegel danes malo po polnoči.

Newyorčani imajo deljeno mnenje o tem, ali je bolje, da je župan bogat ali pa živi od javnih sredstev. Okrog 30 odstotkov jih meni, da je bil Bloomberg boljši župan, ker je bogat, okrog 27 odstotkov pa, da je bil zato slabši župan. Približno 35 odstotkov jih meni, da premoženje ne vpliva na delo župana.