pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bivši nemški obrambni minister ob slovesu dal duška večletnim frustracijam

Deli na:
Bivši nemški obrambni minister ob slovesu dal duška večletnim frustracijam

Foto: Reuters

Nemški obrambni minister Thomas de Maiziere (na fotografiji levo), znan po redkobesednosti, si je v poslovilnem govoru privoščil, da je dal duška frustracijam, ki so se mu nabrale v zadnjih treh letih. V govoru, ki je bil po oceni nemških medijev doslej njegov najbolj čustven, nediplomatski in jezen, je slabo voljo stresel predvsem na evropske zaveznike.

"Kot obrambni minister sem se moral kdaj pa kdaj zadržati pri izjavah, danes mi tega ni več tako zelo treba," je dejal v sredo zvečer pred 500 povabljenimi gosti.

V nemški vojski je "veliko stvari narobe", ne samo na področju oborožitve, je dejal, jezo vojakov nad reformo vojske pa je ocenil kot nekaj normalnega. "Bil bi čudež, če bi bilo drugače," je dejal de Maiziere, ki se je nato spravil na zaveznike.

"Nemčija ne potrebuje od nikogar v Evropi, tudi ne od Francije in Velike Britanije, poduka o načinu in obliki naših mednarodnih operacijah," je še dejal in imel po poročanju dpa v mislih številne kritike evropskih zaveznikov v zadnjih treh letih glede domnevno pomanjkljivega vojaškega sodelovanja Nemčije v mednarodnih operacijah.

De Maiziera je na položaju obrambnega ministra v novi nemški vladi nasledila Ursula von der Leyen, ki je s tem postala tudi prva nemška obrambna ministrica. V svojem včerajšnjem govoru ob odhodu 170 nemških vojakov v tujino je po poročanju dpa ubrala nekoliko spravljivejše tone od svojega predhodnika.

"V našem nacionalnem interesu je, da Nemčijo dojemajo kot zanesljivega in resnega partnerja pri zagotavljanju miru in varnosti," je dejala.