Anton Lukančič slika Svet24.si

37-letni Anton se je v ponedeljek odpeljal v ...

Bojan Manojlović Svet24.si

Bojan je Andrei pomenil nov začetek v življenju,...

aleksander-jereb Necenzurirano

Rekordni nakup v Radomljah: za posestvo odštel ...

milan kucan m24 Reporter.si

Šok za sončnega kralja Roberta Goloba: njegova ...

djokovic Ekipa24.si

Nole se je fotografiral z mladeniči in iz žepa ...

masterchef Njena.si

Šok v MasterChefu: Prvič doslej slovo na lastno ...

lanisek Ekipa24.si

Zaslužil si je vsak cent! Uh, kakšno nagrado bo ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bivši brazilski predsednik Bolsonaro prosi Bidna, če lahko še pol leta ostane v ZDA

Deli na:
Bivši brazilski predsednik Bolsonaro prosi Bidna, če lahko še pol leta ostane v ZDA

Jair Bolsonaro - Foto: Facebook

Bivši predsednik Brazilije Jair Bolsonaro, proti kateremu po vdoru njegovih privržencev v vladna poslopja doma poteka preiskava, je preko svojih odvetnikov zaprosil za podaljšanje bivanja v ZDA. Tam je od 30. decembra, ostal pa bi še dodatnih šest mesecev. Odločitev o tem mora sprejeti vlada predsednika ZDA Joeja Bidna oziroma State Department.

Bolsonaro je zapustil Brazilijo tik pred predajo oblasti sedanjemu predsedniku Luisu Inaciu Luli da Silvi. Nekaj dni kasneje, 8. januarja letos so nato Bolsonarovi privrženci v slogu podpornikov Donalda Trumpa v ZDA 6. januarja 2021 napadli vladna poslopja v prestolnici Brasilia.

Brazilski poskus državnega udara se je končal podobno kot ameriški in vlada Lule sedaj preganja odgovorne. Preiskava glede morebitne vloge, ki jo je pri tem odigral, poteka tudi proti Bolsonaru.

Bolsonarov odvetnik Felipe Alexandre je za BBC povedal, da je predsednik dal 34 let svojega življenja javni službi in bi si rad malce odpočil. V ZDA je Bolsonaro prišel z vizumom A-1, ki velja za državne voditelje in diplomate, vendar ima rok trajanja le 30 dni. Sedaj je zaprosil za turističen vizum za šest mesecev.

Trump ni nikoli obsodil svojih privržencev, ki so napadli kongres, Bolsonaro pa je izrazil obžalovanje zaradi nasilja. Tako kot Trump tudi Bolsonaro ni priznal poraza na volitvah, vendar pa tudi ni neposredno podžigal svojih privržencev, naj gredo nad vladna poslopja.

Bolsonaro je od konca lanskega leta na Floridi. Demokrati so Bidna že pozvali, naj Bolsonaru ne podaljša vize za bivanje v ZDA. Biden z Bolsonarom ni imel nikoli toplih odnosov, njegova vlada pa je obsodila napad na vladna poslopja.