stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vrhovno sodišče ZDA Trumpa vrnilo na glasovnico v Koloradu

Deli na:
Vrhovno sodišče ZDA Trumpa vrnilo na glasovnico v Koloradu

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump - Foto: Profimedia

Vrhovno sodišče ZDA je danes odločilo, da bo nekdanji ameriški predsednik Donald Trump v zvezni državi Kolorado lahko sodeloval na strankarskih volitvah za predsedniškega kandidata republikanske stranke. S tem je vse bolj verjetno, da se bo Trump novembra znova potegoval za položaj predsednika ZDA.

Odločitev vrhovnega sodišča je po navedbah ameriške mreže CNN velika zmaga za Trumpa, kar meni tudi sam. "To je velika zmaga za Ameriko," je v odzivu zapisal na svojem družbenem omrežju Truth Social.

Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Kolorado je decembra lani sprejelo odločitev, da Trump ne bo smel nastopiti na volitvah republikanske stranke v Koloradu, kjer bodo republikanci v torek izbirali svojega predsedniškega kandidata.

Takšno odločitev so sprejeli, ker je Trump pozival svoje privržence k napadu na kongres 6. januarja 2021, s tem pa naj bi kršil 14. amandma k ustavi ZDA.

Trump se je nato na odločitev pritožil na vrhovno sodišče ZDA, ki je primer v začetku januarja sprejelo v odločanje in danes sklenilo, da je bila odločitev sodišča v Koloradu o njegovi izključitvi z glasovnic nezakonita. Trump bo tako lahko sodeloval na strankarskih volitvah v Koloradu.

Trump se je sicer pritožil tudi na odločitve v več drugih zveznih državah. V nekaterih so v prid nekdanjega predsednika odločila že državna vrhovna sodišča, izjema v tem pogledu pa sta Illinois in Maine. Tudi v teh dveh primerih je sicer po navedbah ameriških medijev mogoče pričakovati, da bo vrhovno sodišče ZDA ugodilo Trumpovima pritožbama na odločitev sodišč v obeh zveznih državah.