gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vrhovno sodišče ZDA Trumpa vrnilo na glasovnico v Koloradu

Deli na:
Vrhovno sodišče ZDA Trumpa vrnilo na glasovnico v Koloradu

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump - Foto: Profimedia

Vrhovno sodišče ZDA je danes odločilo, da bo nekdanji ameriški predsednik Donald Trump v zvezni državi Kolorado lahko sodeloval na strankarskih volitvah za predsedniškega kandidata republikanske stranke. S tem je vse bolj verjetno, da se bo Trump novembra znova potegoval za položaj predsednika ZDA.

Odločitev vrhovnega sodišča je po navedbah ameriške mreže CNN velika zmaga za Trumpa, kar meni tudi sam. "To je velika zmaga za Ameriko," je v odzivu zapisal na svojem družbenem omrežju Truth Social.

Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Kolorado je decembra lani sprejelo odločitev, da Trump ne bo smel nastopiti na volitvah republikanske stranke v Koloradu, kjer bodo republikanci v torek izbirali svojega predsedniškega kandidata.

Takšno odločitev so sprejeli, ker je Trump pozival svoje privržence k napadu na kongres 6. januarja 2021, s tem pa naj bi kršil 14. amandma k ustavi ZDA.

Trump se je nato na odločitev pritožil na vrhovno sodišče ZDA, ki je primer v začetku januarja sprejelo v odločanje in danes sklenilo, da je bila odločitev sodišča v Koloradu o njegovi izključitvi z glasovnic nezakonita. Trump bo tako lahko sodeloval na strankarskih volitvah v Koloradu.

Trump se je sicer pritožil tudi na odločitve v več drugih zveznih državah. V nekaterih so v prid nekdanjega predsednika odločila že državna vrhovna sodišča, izjema v tem pogledu pa sta Illinois in Maine. Tudi v teh dveh primerih je sicer po navedbah ameriških medijev mogoče pričakovati, da bo vrhovno sodišče ZDA ugodilo Trumpovima pritožbama na odločitev sodišč v obeh zveznih državah.