oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška vlada danes o izstopu iz arbitražnega sporazuma

Deli na:
Hrvaška vlada danes o izstopu iz arbitražnega sporazuma

Foto: Reuters

Hrvaška vlada bo danes obravnavala sklep sabora, s katerim so jo poslanci v sredo enotno pooblastili, naj zaradi grobe kršitve arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško začne postopek za prekinitev sporazuma.

Hrvaški premier Zoran Milanović je že napovedal, da bo vlada danes sprejela odločitev na podlagi sklepa sabora ter pooblastila hrvaško zunanje ministrstvo, naj postopek izpelje.

Hrvaške parlamentarne stranke so v sredo soglašale, da je arbitražni postopek o določanju meje med Hrvaško in Slovenijo na podlagi arbitražnega sporazuma iz leta 2009 kompromitiran zaradi ravnanja bivšega slovenskega arbitra Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik ter da ni možno pričakovati pravične in nepristranske odločitve sodišča, ki je sodbo napovedalo za december. Zato so sprejeli sklep o prekinitvi sporazuma.

Milanović je napovedal, da bo Hrvaška pri svoji potezi spoštovala mednarodno pravo, še posebej dunajsko konvencijo o pravu mednarodnih pogodb. To med drugim pomeni, da bodo o svoji zahtevi za prekinitev pogodbe čim prej obvestili tudi Slovenijo, ki bo nato imela tri mesece časa za odgovor.

Če bo Ljubljana nasprotovala prekinitvi, bi imeli državi še leto dni časa, da bi se dvostransko ali ob posredovanju tretje strani poskusili dogovoriti, ali je prišlo do kršitev arbitražnega sporazuma in ali je zaradi tega treba razveljaviti pogodbo. Če rešitve ne bo niti po letu dni, se katera od strani lahko obrne na generalnega sekretarja ZN za sprožitev še enega mehanizma iz dunajske konvencije - pravnega postopka mediacije. Odločitev komisije ZN za mediacije ni obvezujoča za stranki v postopku, temveč predstavlja zgolj priporočilo, so opozorili hrvaški pravniki.