tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden z velikim padcem podpore v anketi CNN

Deli na:
Biden z velikim padcem podpore v anketi CNN

Joe Biden - Foto: Profimedia

Prva večja nacionalna anketa objavljena po soočenjih demokratskih predsedniških kandidatov pretekli teden v Miamiju ugotavlja, da je javna podpora med demokratskimi volivci vodilnemu Josephu Bidnu opazno padla, obenem pa je opazno narasla senatorki Kamali Harris, ki je Bidna izzvala glede sodelovanja z rasisti.

Anketa CNN daje nekdanjemu podpredsedniku ZDA Bidnu 22 odstotkov podpore. Harrisova se je zavihtela na drugo mest s 17 odstotki podpore. Sledi senatorka Elizabeth Warren s 15 odstotki podpore pred kolegom iz Vermonta Berniejem Sandersom s 14 odstotki podpore.

Ta četverica je vodilna, analitiki pa možnosti za preboj v ospredje pripisujejo še senatorki slovenskega rodu Amy Klobuchar, županu Petu Buttigiegu in senatorju Coryju Bookerju.

Harrisova je dobila v podobni nacionalni anketi CNN med demokrati osem odstotkov podpore, Warrenova pa sedem odstotkov in njun skok navzgor je najbolj očiten. Obenem je najbolj očiten Bidnov padec z 32 odstotkov na 22 odstotkov. Sanders je zdrsnil za štiri odstotke, saj mu Warrenova uspešno krade glasove levice.

Buttigieg je v anketi tokrat dobil le štiri odstotke, Booker skupaj z nekdanjim teksaškim kongresnikom Betom O'Rourkom, ki med soočenji ni blestel, ima tri odstotke, Klobucharjeva pa dva odstotka podpore.



Septembrsko soočenje bo imelo le kandidate, ki dobivajo najmanj dva odstotka podpore v izbranih velikih nacionalnih anketah in najmanj 130.000 individualnih donatorjev.

Obenem pa je do volitev še daleč in temu ustrezna je tudi pozornost med demokratskimi volivci. Večina udeležencev ankete CNN je priznala, da soočenja ni gledala. Deloma ali v celoti je soočenje spremljalo 42 odstotkov demokratov, 57 odstotkov pa je počelo kaj drugega.

Na dveh soočenjih s po desetimi kandidati je prišla najbolj do izraza razlika v njihovih stališčih glede zdravstva. Manjšina se je izrekla za javno splošno zdravstvo, velika večina pa bi ohranila tudi zasebno.

Anketa CNN ugotavlja, da si splošnega zdravstvenega zavarovanja želi 56 odstotkov demokratov tudi v primeru, če to pomeni višje davke. Kar 40 odstotkov demokratov je v tem primeru proti. Le 21 odstotkov pa si jih želi odprave zasebnega zdravstva v korist javnega.