Revija Reporter
Svet

Lahko Amy Klobuchar še vedno vrže Melanijo Trump iz Bele hiše?

A. Ž.

21. dec. 2019 6:00 Osveženo: 6:57 / 21. 12. 2019

Deli na:

Klobucharjeva nabira moči.

Reuters

Senatorka slovenskih korenin Amy Klobuchar se je vrnila v igro za demokratsko predsedniško kandidatko.

Ko je 59-letna Klobucharjeva februarja letos napovedala kandidaturo za predsednico ZDA, so jo številni analitiki ocenili kot močno kandidatko za predsednico ZDA.

Toda kmalu so Klobucharjevi krila spodrezali novinarski članki o tem, da se neprimerno obnaša do svojega osebja. V svoje podrejene naj bi v jezi celo metala papir in druge predmete. Podpora v anketah je usahnila in zdelo se je, da se lahko poslovi od sanj o preboju v Belo hišo.

A Klobucharjeva ni vrgla puško v koruzo, ampak je vztrajala. In zdaj se vse bolj zdi, da se ji bo to morda na koncu celo obrestovalo.
   
Po nedavni anketi bi zanjo na primarnih volitvah v zvezni državi Iowa volilo 10 odstotkov demokratskih volivcev. Na prvem mestu je še vedno Joe Biden (23 odstotkov), sledi mu trojica Bernie Sanders (22 odstotkov), Pete Buttigieg (18 odstotkov) in Elizabeth Warren (12 odstotkov).

Iowa je pomembna zato, ker je to prva zvezna država, v kateri bodo demokratske strankarske volitve, in sicer februarja prihodnje leto. Klobucharjeva se je tudi dobro odrezala na četrtkovi debati demokratskih predsedniških kandidatov.

Ameriški medij The Atlantic je tako Klobucharjevi posvetil članek z naslovom Amy Klobuchar je še vedno tukaj (Amy Kobuchar is still here).

Kot piše The Atlantic, Klobucharjeva računa na postopek izpadanja: ko bodo odpadli bolj zveneči kandidati in kandidati z večjo medijsko podporo, bo postala kandidatka demokratske stranke, ki ima največ možnosti, da novembra 2020 premaga Donalda Trumpa.

Biden, Sanders, Buttigieg in Warren (The Atlantic jih opiše kot ljubljenega, a opotekajočega se strica, jeznega socialističnega dedka, ljubeznivo, a neusmiljeno levičarsko profesorico in pametnega fanta, ki pa ni dovolj star, da bi ga jemali resno) so v anketah še vedno pred njo, a razmerja moči se lahko še spremenijo, če bodo demokratski volivci v Klobucharjevi videli kandidatko, ki ima največ možnosti, da premaga Trumpa.