zda vesna_vuk_godina - foto Simen Svet24.si

Antropologinja Vesna V. Godina: Nekoč je bil ...

Maddie, Madeleine McCann Svet24.si

Novi dokazi v zvezi z izginotjem male Maddie ...

Terence Darrell Kelly Svet24.si

Avstralec priznal, da je ugrabil štiriletnico

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

aki Njena.si

Kje tiči vzrok za Akijevo prerano slovo?

Ahonen Ekipa24.si

ŠOK v smučarskih skokih! Skakalni šampion ...

Svet

Biden: Vse kaže, da koronavirus ni bil razvit kot biološko orožje

Deli na:
Biden: Vse kaže, da koronavirus ni bil razvit kot biološko orožje

Wuhanski laboratorij - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je danes sporočil, da Kitajska še vedno prikriva ključne informacije o izvoru novega koronavirusa. Ameriške obveščevalne službe, kot izhaja iz njihovega poročila, sicer ocenjujejo, da novi koronavirus ni bil razvit kot biološko orožje, ne strinjajo pa se glede tega, ali je ušel iz laboratorija.

"Ključne informacije o izvoru pandemije so na Kitajskem, vendar tam od začetka delajo vse, da bi mednarodnim preiskovalcem preprečili dostop do njih," je v izjavi zapisal Biden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot kaže poročilo, ki so ga pripravile ameriške obveščevalne službe, se obveščevalci strinjajo, da novi koronavirus ni bil razvit kot biološko orožje, večina jih tudi meni, da ni plod genskega inženiringa.

Po drugi strani pa se službe ne strinjajo glede izvora virusa. Štiri agencije menijo, da je posledica naravne izpostavljenosti okuženi živali, ena, da je ušel iz laboratorija, tri pa glede izvora virusa niso sprejele nobenega sklepa.

Kot so poudarili v poročilu, obveščevalcem in mednarodnim strokovnjakom manjkajo klinični vzorci ter epidemiološki podatki z začetka izbruha covida-19.

Biden je zatrdil, da bodo ZDA še naprej pritiskale na Peking, da bi delil informacije ter sodeloval s Svetovno zdravstveno organizacijo.