900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden svari Američane: Milijoni ostajajo brez zaščite, ker se ne cepijo

Deli na:
Biden svari Američane: Milijoni ostajajo brez zaščite, ker se ne cepijo

Ameriški predsednik Joe Biden. - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek Američane, ki tega še niso storili, znova zaprosil, naj se cepijo proti covidu-19. V ZDA se je po zadnjih podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa doslej z novim koronavirusom okužilo 33,75 milijona ljudi, umrlo je skoraj 606.000 covidnih bolnikov.

Biden je med drugim tudi dejal, da so se okužbe in smrti od januarja znižale za 90 odstotkov.

"Vsi, ki se sedaj okužijo in zbolijo ter umrejo zaradi covida-19, so tisti, ki se niso cepili," je poudaril Biden. Povedal je, da so vse bližje razglasitvi neodvisnosti od virusa, saj so v 150 dneh opravili 300 milijonov cepljenj.

Več kot 182 milijonov Američanov je prejelo vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19, kar je 90 odstotkov starejših in 70 odstotkov starih nad 27 let. Do konca tega tedna bo povsem cepljenih 160 milijonov ljudi. Biden si je marca zadal cilj, da bi se to zgodilo do dneva neodvisnosti 4. julija.

Virus se umika, ekonomija se odpira in Biden je to označil za enega največjih dosežkov Američanov v zgodovini. "Vendar boj še ni končan, ker milijoni ostajajo brez zaščite, ker se ne cepijo," je dejal Biden in poudaril, da različica delta, ki se hitro širi, sedaj prevladuje v večjem delu ZDA.

"Cepiva so zelo učinkovita tudi proti delti. Prosim cepite se, ker deluje. Je brezplačno. Cepljenje nikoli ni bilo lažje in pomembneje. Storite to zase, za tiste, ki jih imate radi in za domovino. Morda se sliši osladno, ampak cepljenje je res domoljubno," je dejal Biden.

Predsednik ZDA je še povedal, da zapirajo centre za množično cepljenje in bodo po novem šli od skupnosti do skupnosti, od soseske do soseske in bodo trkali tudi na vrata samo za to, da ljudem zagotovijo pomoč.

Osredotočili se bodo na lokalne lekarne ter na družinske zdravnike, ki jim ljudje bolj zaupajo in se bodo morda dali prepričati, da se je pametno cepiti. Osredotočili se bodo tudi na zdravnike, ki zdravijo mlade od 12. do 18. leta starosti, da otroke cepijo pred novim šolskim letom


Cepljenje bodo približali delovnim mestom in delodajalce tudi prosili, naj ljudem dajo plačani dopust za cepljenje. Povečali bodo tudi število mobilnih klinik za cepljenje, ki jih bodo postavljali pri športnih prireditvah, festivalih, cerkvah in vsepovsod, kjer se bodo zbirali ljudje.

Še naprej bodo odgovarjali na izbruhe med n-cepljenimi s posebnimi ekipami proti naraščanju okužb. Ekipe strokovnjakov bodo pomagale državam, ki imajo težave z izbruhi, predvsem z različico delta, in tam, kjer je nizka stopnja cepljenj.

"Prihajamo iz enega najbolj temnih let v zgodovini naše države v poletje upanja in radosti. Pomislite, kje smo bili lani, kje smo sedaj. Bilo je leto težko priborjenega napredka in sedaj ne smemo postati samozadovoljni," je dejal Biden.

V ZDA je še vedno približno tisoč okrožij, kjer je cepljenih manj kot 30 odstotkov prebivalcev. Gre za republikanska okrožja na jugu in srednjem zahodu ZDA in tam spet rastejo okužbe in smrti.

Bidnu skuša z republikanske strani pomagati vodja senatne manjšine Mitch McConnell, ki je v torek Američane prav tako pozval, naj se cepijo, ker je to edini način za konec pandemije. Poudaril je, da res ni nobenega dobrega razloga, da se človek ne bi cepil.

Med tistimi, ki pozivajo k cepljenju, sicer ni človeka, ki ga republikanci najbolj poslušajo, kar je bivši predsednik ZDA Donald Trump. Zadnja anketa časopisa Washington Post in ameriška televizija ABC ugotavlja, da se je doslej najmanj enkrat cepilo 86 odstotkov demokratov in le 45 odstotkov republikancev.

Le šest odstotkov demokratov pravi, da se verjetno ne bodo cepili, med republikanci je takih kar 47 odstotkov. Kar 38 odstotkov republikancev zatrjuje, da se ne bodo nikoli cepili proti covidu-19.

McConnell je takim poslal naslednje sporočilo: "Cepljenje morda ne bo zajamčeno preprečilo okužbe, vendar, če boste cepljeni, skoraj zagotovo ne boste umrli, če se okužite."