Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden se je pred kamerami cepil s poživitvenim tretjim odmerkom pfizerja

Deli na:
Biden se je pred kamerami cepil s poživitvenim tretjim odmerkom pfizerja

Ameriški predsednik Joe Biden med cepljenjem - Foto: Twitter/Potus

Ameriški predsednik Joe Biden se je v ponedeljek pred kamerami cepil s poživitvenim tretjim odmerkom cepiva Pfizer, potem ko je prvega prejel decembra lani, drugega pa januarja letos. 78-letni Biden spada med tiste, ki so po odločitvi ameriških zdravstvenih oblasti upravičeni do poživitvenega odmerka.

Poživitveni odmerek je za tiste, ki so bili v ZDA doslej cepljeni s cepivom Pfizerja, prejšnji teden najprej odobrila Uprava za hrano in zdravila (FDA), nato pa še Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

Zaenkrat pa so do njega upravičeni le starejši od 65 let, starejši od 18 let, ki jim grozi resno obolenje s covidom-19, in tisti, ki so zaradi svojega dela bolj izpostavljeni možnosti okužbe, kot so zdravstveni delavci, učitelji, delavci v trgovinah in drugi.

Panel strokovnjakov CDC sicer za zadnjo kategorijo prebivalstva poživitvenega odmerka ni priporočil, vendar je direktorica CDC Rochelle Walensky skupino preglasovala in sklenila, da se lahko cepijo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) se je sicer izrekla proti poživitvenim odmerkom v bogatih državah, ker številne nerazvite države nimajo cepiv. Vendar pa je Biden zatrdil, da ZDA pošiljajo velike količine cepiva v svet in lahko začnejo s poživitvenimi odmerki.



Do tega odmerka je sedaj upravičenih okrog 60 milijonov Američanov, ki so drugi odmerek Pfizerjevega cepiva proti covidu-19 prejeli od januarja do marca in spadajo v prej omenjene kategorije.

Biden je ob cepljenju novinarjem dejal, da po prvem in drugem odmerku ni imel posebnih stranskih učinkov. Dodal je, da se bo kmalu spet cepila tudi prva dama Jill Biden. Tiste v ZDA, ki se še niso cepili proti covidu-19, pa je ponovno pozval naj storijo, kar je prav, ker ceno plačujejo vsi.

Po njegovih besedah gre zdaj za pandemijo tistih, ki se niso cepili, in sedaj spet obremenjujejo zdravstveni sistem.

V ZDA se je doslej s po dvema odmerkoma cepiv Pfizerja in Moderne ter enim odmerkom cepiva Johnson & Johnsona cepilo 182 milijonov ljudi. To je še vedno premalo glede na to, da v ZDA živi več kot 333 milijonov ljudi, cepiva pa imajo na voljo več kot dovolj.