premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

doncic slovenija dj 1 Ekipa24.si

Uh, kako je po nosu udarila Dončića! Slovenski ...

Domen in Luka Odkrito.si

Veste, kdo sta ta dva SLOVENCA? Sta SVETOVNO ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden prejel drugi poživitveni odmerek cepiva proti koronavirusu

Deli na:
Biden prejel drugi poživitveni odmerek cepiva proti koronavirusu

Joe Biden - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo prejel že drugi poživitveni odmerek cepiva proti koronavirusu. Cepil se je ob priložnosti, ko je njegova vlada naznanila novo spletno stran proti pandemiji COVID.gov, kjer lahko Američani najdejo vse potrebne informacije in povezave o testih, cepljenjih in zdravljenju ter statistiko.

Biden je po prejemu svojega že četrtega odmerka cepiva Pfizer dejal, da ga ni nič bolelo. Cepili so ga dan zatem, ko so zvezni regulatorji odobrili drugi poživitveni odmerek za vse Američane, starejše od 50 let.

Biden je cepljenje izkoristil za poziv kongresu, naj ne varčuje pri odmerjanju sredstev za boj proti pandemiji, ki še ni končana. V ZDA se je doslej najmanj enkrat s cepivom Johnson & Johnsona ali dvakrat s cepivom Pfizerja in Moderne cepilo le 66 odstotkov prebivalcev. Precej manj jih je dobilo poživitveni odmerek, drugega pa so začeli deliti šele sedaj.

"Kongres, potrebujemo dodatne zaloge materiala za boj proti pandemiji in to takoj. Ne gre za strankarstvo ampak za zdravstvo," je dejal 79-letni Biden in opozoril, da jim bo v primeru pomanjkanja dodatnih sredstev do jeseni zmanjkalo cepiv.

Pandemija, ki je doslej zahtevala več kot 975.000 življenj, je trenutno v ZDA umirjena z okoli 700 mrtvimi na dan in okoli 30.000 novimi okužbami na dan. To je za državo z več kot 300 milijoni prebivalcev malo.

V ZDA je trenutno prevladujoča različica koronavirusa omikron BA2, ki je odgovorna za 55 odstotkov vseh novih primerov. Bila naj bi 30-odstotno bolj nalezljiva kot prvotna različica omikrona, vendar pa ne povzroča nič kaj bolj resnih težav.