Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zelenski v ZDA prišel po ameriško orožje

Deli na:
Zelenski v ZDA prišel po ameriško orožje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v Beli hiši pri ameriškem predsedniku Joeju Bidnu - Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo po srečanju v Beli hiši doživel navdušen sprejem s stoječimi ovacijami v ameriškem kongresu. Tam se je zbranim zahvalil za ameriško pomoč, za katero je dejal, da ni miloščina, ampak investicija v globalno varnost in demokracijo ter zagotovil, da se Ukrajina ne bo nikoli predala.

Zelenski se je v govoru kongresu za pomoč zahvalil vsakemu Američanu posebej, vendar poudaril, da bo za obrambo njegove države potrebno storiti še več. Vojno proti Rusiji je opisal kot boj svobodnega sveta proti tiraniji.

Po desetih mesecih vojne je Zelenski poudaril prepričanje, da bo prihodnje leto prelomno. "Prelomnica, kjer ukrajinski pogum in ameriška odločnost jamčita za prihodnost skupne svobode, svobode ljudi, ki se postavijo za svoje vrednote," je dejal.

V svojem govoru je nizal zgodovinske primerjave z ameriškim bojem za neodvisnost, sedanjo zimo pa je primerjal z zimo leta 1944, ko je nemška vojska v zadnji ofenzivi druge svetovne vojne na zahodni fronti obkolila Američane v Belgiji, ki pa se kljub mrazu okrog božiča niso predali, tako kot se bo besedah Zelenskega ne bodo Ukrajinci, četudi bo božič zaradi ruskih napadov na energetsko infrastrukturo potekal ob svečah.

Bidnova vlada je Ukrajini doslej namenila vojaško pomoč v vrednosti več kot 21 milijard dolarjev, vendar je Zelenski v kongresu dejal, da upa, da bo te pomoči še več.

Med govorom je smotrno omenil tudi ZDA in Izraelu nenaklonjeni Iran, ki ga je označil za teroristično državo, ki Rusijo zalaga z brezpilotnimi letali. Ob tem je opozoril, da bodo v primeru neukrepanja zoper Moskvo in Teheran, ogroženi tudi drugi ameriški zavezniki v regiji, s čimer je namignil na Izrael.



Do obiska Zelenskega je prišlo tik preden republikanci januarja prevzamejo večino v predstavniškem domu kongresa.

Verjetni prihodnji predsednik predstavniškega doma republikanec Kevin McCarthy je sicer pred časom dejal, da podpira pomoč Ukrajini, vendar pa ne brez pogojev in vprašanj. Zelenski je izrazil prepričanje, da bo podpora ZDA trdna, ne glede na spremembo večine v predstavniškem domu.

"Vaša pomoč ni miloščina, ampak investicija v globalno varnost," je v govoru ob velikem aplavzu poudaril Zelenski.

Zelenskega v kongresu ni odobravala le manjšina iz tabora podpornikov nekdanjega republikanskega predsednika Donalda Trumpa, ki je Zelenskemu očitala, da je v Washington prišel po nezaslužen denar.

Zelenski pa je ob tej priložnosti predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi in podpredsednici ZDA Kamali Harris predal zastavo s podpisi ukrajinskih borcev s fronte, od njiju pa je dobil v dar ameriško zastavo, ki je v čast njegovega obiska plapolala nad kongresno palačo.