muenchen, sneg Svet24.si

Foto: Obilno sneženje v Münchnu

elektrika. števec, denar Svet24.si

Kaj so si zamislili v vladi in kaj bo v resnici ...

janez janša, borut pahor Necenzurirano

Zakaj si Borut Pahor želi veliko koalicijo ...

rtv slovenija rtvs pl Reporter.si

Srednji vek na RTVS: v 21. stoletju se papirji ...

navijaci re Ekipa24.si

Slovenski navijači, pozor! Vse, kar morate vedeti...

Sta William in Kate res tako stroga, kot ju opisuje osebje palače? Odkrito.si

Je Kate pretirano stroga? Tega njeni otroci ne ...

doncic goltes Ekipa24.si

Pokazal jo je!! Luka Dončić svetu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden in Xi obnavljata neposredne komunikacije

Deli na:
Biden in Xi obnavljata neposredne komunikacije

Xi Jinping in Joe Biden - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo po srečanju s kitajskim kolegom Xi Jinpingom v San Franciscu dejal, da bodo ZDA in Kitajska obnovile neposredne komunikacije med vojskama obeh držav, sam pa bo imel neposredno komunikacijo s Xijem v času zaostritve odnosov, poročajo dopisniki Bele hiše.

"Ohranili bomo diplomacijo na visoki ravni, komunikacije bodo odprte tudi med mano in predsednikom Xijem," je dejal Biden po srečanju s Xijem ob robu vrha foruma azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (APEC), ki se nadaljuje do konca tedna.

Obnovitev neposredne komunikacije med vojskama obeh držav je Biden opredelil kot izjemno pomembno, saj lahko brez tega pride do nesporazumov. "Trenutno pomanjkanje stikov med vojskama je neodgovorno in nevarno," je povedal Biden.

Neimenovani visoki predstavnik njegove vlade je novinarjem pojasnil, da bodo obnovili neposredne stike med obrambnima ministroma obeh držav, med načelnikoma generalštabov, poveljnikoma pacifiških sil in med kapitani posameznih ladij.

Peking je stike med vojskama prekinil po sestrelitvi vohunskega balona nad ZDA in obiskih ameriških politikov na Tajvanu, ki ga ima Kitajska za del svojega ozemlja.

Xi je Bidna opozoril pred poskusom oboroževanja Tajvana in ga pozval, naj podpre mirno združitev Kitajske. "Kitajska bo izvedla združitev in tega ni mogoče ustaviti," je Xi povedal Bidnu sodeč po sporočilu kitajskega zunanjega ministrstva, ki ga navaja francoska tiskovna agencija AFP.Na dvostranskem srečanju, ki je trajalo več kot štiri ure je Xi Bidnu tudi zagotovil, da Kitajska ne želi preseči ali strmoglaviti ZDA, ob tem pa poudaril, da tudi ZDA ne bi smele zatirati ali omejevati Kitajske, ki ne bo sledila stari poti kolonializma niti ne bo sledila napačni poti hegemonije, je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Po besedah neimenovanega predstavnika Bidnove vlade je bil pogovor med voditeljema povsem odkrit in tudi poln dogovorov. Predsednika sta se dogovorila, da si bosta prizadevala za povečanje potniškega letalskega prometa med državama in poglobitev sodelovanja na področju boja proti podnebnim spremembam.

Za Bidna je pomemben dogovor o sprejetju ukrepov za omejitev kitajskega izvoza sestavin za sintetično drogo fentanil, ki ima v ZDA veliko tržišče. Biden je povedal, da zaradi tega mamila v ZDA na leto umre več ljudi kot zaradi strelnega orožja. Leta 2021 je zaradi sintetičnih mamil na čelu s fentanilom umrlo 70.000 Američanov, navaja statistika Nacionalnega inštituta za zlorabo mamil. Peking je zavrača vlogo pri povečanju števila smrti zaradi mamil v ZDA.

Voditelja sta govorila tudi o razvoju umetne inteligence in se strinjala, da se bodo pogovori o tem nadaljevali, ni pa še čas za formalno izjavo obeh strani, je povedal predstavnik Bidnove vlade.

Biden je Xiju izrazil ameriške skrbi glede Ukrajine. Omenil je tudi željo, da bi Kitajska vplivala na Iran, da se izogne korakom, ki bi poslabšali varnostni položaj na Bližnjem vzhodu v času vojne med Izraelom in palestinskim skrajnim gibanjem Hamas.