Revija Reporter
Svet

Biden bo svojo podpredsedniško kandidatko imenoval naslednji teden: favoritinji Kamala Harris in Elizabeth Warren

STA

29. jul. 2020 11:02 Osveženo: 11:04 / 29. 7. 2020

Deli na:

Joe Biden z volivko in njenim psom.

Facebook

Kandidat demokratov za predsednika ZDA Joe Biden je v torek napovedal, da bo svojega podpredsedniškega kandidata oz. kandidatko predstavil prihodnji teden. Kot je obljubil med kampanjo za predsedniško nominacijo, bo to zagotovo kandidatka. Na vrhu seznama naj bi bili senatorki Kamala Harris in Elizabeth Warren.

Ob senatorki sta bili tudi tekmeci Bidnu v boju za demokratsko predsedniško nominacijo. Visoko na seznamu možnih podpredsedniških kandidatk kotira tudi Tammy Duckworth, prav tako senatorka in vojna veteranka.

Med možnimi kandidatkami se omenja tudi Susan Rice, nekdanja svetovalka za nacionalno varnost in veleposlanica pri Združenih narodih pod prejšnjim predsednikom Barackom Obamo. Omenja se sicer še niz drugih kongresnic, guvernerk in tudi županj, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Biden, ki je bil sicer sam podpredsednik pod Obamo, je prepričan, da bodo demokrati na novembrskih volitvah lahko prevzeli ne le Belo hišo, ampak tudi večino v senatu, ki so jo izgubili leta 2014. V zgornjem domu ameriškega kongresa imajo od tedaj večino republikanci, medtem ko demokrati nadzirajo predstavniški dom.

Raziskave javnega mnenja zaenkrat kažejo na veliko prednost Bidna pred sedanjim predsednikom Donaldom Trumpom, ki se bo na strani republikancev potegoval za nova štiri leta v Beli hiši. Vendar so ankete podobno prednost leta 2016 kazale tudi demokratski kandidatki Hillary Clinton, ki je potem na nacionalni ravni sicer dobila večino glasov, a je Trump zmagal v ključnih državah ter pobral večino elektorskih glasov, ki na koncu edini štejejo.