vesolje ženska Dobra karma

Opozorilo iz horoskopa za te dni: bodite pozorni ...

4_tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar o pokojni mami

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

borut turk Svet24.si

Šestkrat je zabodel partnerko Romano, krivde za ...

Matej Tonin Necenzurirano

Tonin v opoziciji govoril eno, zdaj kot minister ...

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

peter prevc bobo2 Njena.si

Peter Prevc na rojstni dan pokazal sinovo ...

Slovenija

Šarec se še ni izjasnil, ali bo v Bruselj poslal le enega ali dva kandidata za komisarja

Deli na:
Šarec se še ni izjasnil, ali bo v Bruselj poslal le enega ali dva kandidata za komisarja

Predsednik vlade Marjan Šarec. - Foto: Primož Lavre

Premier Marjan Šarec je danes povedal, da je željo kandidatke za predsednico Evropske komisije Ursule von der Leyen, da bi države predlagale po dva kandidata za komisarja, vzel na znanje. Poudaril je, da trenutno še ne more povedati, ali bo Slovenija v Bruselj poslala ime enega ali dveh kandidatov. Vlada bo o tem odločila še ta mesec.

Kandidatka za predsednico Evropske komisije je danes v Bruslju izpostavila, da želi popolnoma spolno uravnoteženo komisijo, 50 odstotkov žensk in 50 odstotkov moških. Zato bo, če jo bo Evropski parlament prihodnji teden potrdil, članice EU pozvala, naj predlagajo po dva komisarska kandidata, žensko in moškega.

To po Šarčevih besedah ni nekaj novega, ampak so bili s to idejo soočeni že na enem od vrhunskih srečanj voditeljev EU. Željo von der Leynove sprejema kot pričakovanje, in sicer zato, da ne bi imeli spet samo moških kandidatov. S tem pa bo imela predsednica Evropske komisije, če bo izvoljena, tudi večji manevrski prostor, da izbere ekipo, kakršno želi, je dejal. Verjetno želi doseči tudi to, da ne bi bilo treba zavračati kandidatov, da bi čim prej oblikovali Evropsko komisijo, je povedal premier ob odprtju Magnine lakirnice v Hočah.

"Mi smo to pravkar slišali, vzeli na znanje in bomo po najboljših močeh skušali poslati v Bruselj ime ali pa imeni - to bomo še videli, na tem mestu ne morem kar reči, kako bo - da bi bilo to vse čim prej formirano," je povedal.Dodal je, da o slovenskem kandidatu intenzivno razmišlja že od majskih evropskih volitev. "Vendar nisem želel še nič komentirati na to temo, nisem želel še nič govoriti, zato ker ne bi želel, da se, kar se je tudi že dogajalo, potem imena preigravajo v javnosti, da se nekatere kandidate tudi blati ali karkoli. Želim izpeljati ta postopek čim bolj gladko, čim bolj brez zapletov," je poudaril.

Na vprašanje, kdaj bo slovenski predlog za komisarja znan, je dejal, da je treba to narediti do zadnje seje vlade, torej še ta mesec.

Premier Šarec je prejšnji teden sicer dejal, da je eden od resorjev v novi Evropski komisiji, ki zanima Slovenijo, širitveni.

Loading...