900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Berlusconi zahteva koalicijo z Bersanijem ali predčasne volitve

Deli na:
Berlusconi zahteva koalicijo z Bersanijem ali predčasne volitve

Foto: Reuters

Bivši italijanski premier Silvio Berlusconi je mandatarja za sestavo italijanske vlade Pier Luigija Bersanija ponovno pozval h koaliciji z desnosredinskim taborom. V nasprotnem primeru bi morali čim prej razpisati predčasne volitve, najbolje še to poletje, je v pogovoru za Canale 5 danes dejal Berlusconi.

Dodal je, kot povzema avstrijska tiskovna agencija APA, da bo, če bodo poleti volitve, ponovno nastopil kot kandidat za predsednika vlade. "Zaradi zaupanja in ljubezni, ki so mi ju izkazali milijoni Italijanov, bom v predvolilnem boju ponovno stal v prvih vrstah," je poudaril bivši italijanski premier.

Kritike je Berlusconi naslovil na račun Bersanija zaradi njegovih prizadevanj, da bi v koalicijo pritegnil protestno gibanje Pet zvezd in komika Beppeja Grilla. "Grillo je Bersaniju že večkrat rekel ne in se mu posmehoval," je še dejal Berlusconi.

Bivši premier je tudi zahteval, da vodilni predstavnik njegovega desnosredinskega tabora nasledi sedanjega predsednika Giorgia Napolitana, ki se mu mandat izteče maja letos. "Če bo levica, ki je že zasedla vse ključne pozicije v ustanovah, imela tudi novega predsednika, bomo blokirali delo senata in celotnega parlamenta ter na ulice poslali svoje ljudi," je zagrozil Berlusconi.

Napolitano je 61-letnemu Bersaniju v petek podelil mandatarstvo za sestavo vlade. Bersani ima za danes napovedane pogovore z največjimi sindikati in največjimi strankami, med drugim srečanje z vodstvom svoje levosredinske Demokratske stranke. V torek ali sredo naj bi Napolitana seznanil z rezultati svojih posvetovanj o sestavi vlade.