Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Berlinski zlati medved tokrat prvič v Romunijo

Deli na:
Berlinski zlati medved tokrat prvič v Romunijo

Foto: Reuters

Berlinski zlati medved gre tokrat prvič v Romunijo. Zmagovalec 63. Berlinala je namreč romunski film "Pozitia Copilului" (Otrokova drža) Calina Petra Netzerja. Leta 1975 v Romuniji rojeni režiser, ki je odrasel v Nemčiji, je za film, ki pripoveduje o težavnem odnosu med materjo in sinom, nocoj v Berlinu prejel zlatega medveda.

Potem ko njen sin z avtom do smrti povozi otroka, ga poskuša bogata Cornelia (Luminitia Gheorghiu) z vsemi sredstvi obvarovati pred kaznijo. Podkupiti želi tako policiste in sodnika kot tudi v revščini živečo družino žrtve. V filmu režiser preko osebne tragedije pripoveduje zgodbo celotne družbe, v kateri denar in moč omogočita vse, vsebino zmagovalnega filma letošnjega mednarodnega filmskega festivala v Berlinu povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Dve nagradi je na letošnjem Berlinalu pobral deloma dokumentarni film oskarjevca Danisa Tanovića Epizoda v življenju nabiralca jekla. Nazif Mujić je prejel srebrnega medveda za najboljšo moško vlogo, film pa je prejel še enega srebrnega medveda, veliko nagrado žirije.

Film prinaša resnično zgodbo, ki se dogaja v vasi na območju Tuzle in priča o odtujenosti ter diskriminaciji sodobne bosansko-hercegovske družbe. Nazif svojo družino preživlja s tem, da zbira in prodaja staro železo. Njegova žena Senada nekega dne spontano splavi in potrebuje zdravniško oskrbo, Nazif pa si zada, da bo storil vse, da ženi reši življenje. V filmu ne nastopajo profesionalni igralci, vsi so resnični liki, razen dveh zdravnikov, je pred časom povedal režiser. Pri petem Tanovićevem celovečercu je kot koproducent sodelovala tudi produkcijska hiša Vertigo/Emotion film iz Slovenije.

Srebrnega medveda za najboljšo žensko vlogo je žirija podelila čilski igralki Paulini Garcia za film "Gloria". Film, ki ga je zrežiral Sebastian Lelio, na lahkoten način pa vendarle tudi z določeno globino pripoveduje o ženski, ki se pri skoraj 60. letih ne namerava odpovedati družabnemu in ljubezenskemu življenju. "Gloria" je posrečena pa tudi precej emocionalna pripoved med komičnim in tragičnim, med veseljem do življenja in melanholijo, piše dpa.


Za režijo je srebrnega medveda prejel ameriški režiser David Gordon Green za film "Prince Avalanche". Komedija pripoveduje o vsega prenasičenih zahodnjakih v 80. letih minulega stoletja.

Srebrnega medveda sta za scenarij prejela Iranca Jafar Panahi in Kamboziya Partovi za film "Parde" (Spoščen zastor). Nagrado Amnesty International je prejel film "The Rocket" (Raketa), katerega režijo podpisuje Kim Mordaunt. Nagrado Alfred Bauer pa si je prislužil kanadski film "Vic + Flo ont vu un ours" (Vic + Flo sta videla medveda), katerega režijo podpisuje Denis Cote.

O dobitnikih zlatega in srebrnih medvedov je odločala mednarodna žirija, v kateri so bili Wong Kar Wai (predsednik), danska filmarka Susanne Bier, nemški režiser Andreas Dresen, snemalka Ellen Kuras iz ZDA, iranska filmarka Shirin Neshat, hollywoodski igralec in režiser Tim Robbins ter producentka in režiserka Athina Rachel Tsangari.

Na Berlinalu, ki se bo sicer sklenil v nedeljo, se je v uradnem tekmovalnem programu za zlatega in srebrne medvede potegovalo 19 celovečercev. Častnega zlatega medveda za življenjsko delo so že v četrtek izročili francoskemu režiserju in producentu Claudu Lanzmannu, poznanem po dokumentarcu "Shoah" iz leta 1985.

Lani je zlatega medveda za najboljši film dobil Cezar mora umreti bratov Paola in Vittoria Tavianija.