Ana Tavčar Dobra karma

Ana Tavčar za neozdravljivo bolezen skrbi na ...

regina2 Svet24.si

Regina je poročena že 25 let. To so njeni nasveti

druzinska fotografija pogacar xx Reporter.si

Ozadje čudeža na dveh kolesih: Vse družinske ...

meja Svet24.si

Teh hrvaških županij ni več na rdečem seznamu,...

18418X0073 Necenzurirano

Kam so izginili direktorji #kolumna

rumena majica Odkrito.si

Pogačar rumeno majico podaril v dobrodelne namene

Marjan Jakša Njena.si

Ljubezen po domače: Marjan v šov s posebnim ...

Svet

Benetke s 30 milijonov evrov vrednimi ukrepi v protipoplavno zaščito

Deli na:
Benetke s 30 milijonov evrov vrednimi ukrepi v protipoplavno zaščito

Poplavljene Benetke. - Foto: Reuters

Oblasti v Benetkah izpopolnjujejo ambiciozen projekt za zaščito Markovega trga pred novimi poplavami. Namestiti želijo sistem za izčrpavanje vode in mobilne pregrade, ki bi znameniti trg ščitili pred visokim plimovanjem v višini 110 centimetrov nad običajno gladino morja. Stroški projekta so ocenjeni na 30 milijonov evrov.

Projekt morajo preučiti še pri občini Benetke in uradu za zaščito dediščine, je poročal italijanski časnik La Nuova Venezia. Dela bi organizirali tako, da bi predstavljala čim manj nevšečnosti za turiste.

Med drugim nameravajo namestiti sedem črpalk, ki lahko na sekundo prečrpajo do 700 litrov vode. Namestili pa bodo tudi 1,2 metra visoko stekleno zaščito, ki bo pred vodo obvarovala mozaike, kripto in baziliko. Stekleno zaščito bodo namestili predvidoma do jeseni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Benetkah naj bi sicer do konca leta 2021 v uporabo dali tudi zaščitni sistem pregrad, ki naj bi mesto obvaroval pred poplavami. Zaščitni sistem, znan po kratici Mose, naj bi sestavljalo 78 pregrad, širokih 20 metrov in visokih 28 metrov, nameščene pa bodo na morsko dno.

Sistem bi moral biti v uporabi že od leta 2017, a se je gradnja zavlekla tudi na račun očitkov korupcije.

Benetke sta sredi novembra lani prizadela rekordno visoko plimovanje in močan veter, ko je bila gladina vode skoraj 190 centimetrov nad svojo običajno ravnjo. Skoraj celo mesto na vodi je bilo pod vodo, nastala je ogromna škoda.

Benetke, ki so na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine, imajo okoli 50.000 stalnih prebivalcev. Vsako leto pa jih obišče okoli 36 milijonov turistov, od tega 90 odstotkov tujcev.

Loading...