Revija Reporter
Svet

Belgija bo nemškim Judom vrnila ukradeno sliko

STA
228

4. jun. 2021 7:43 Osveženo: 7:48 / 04. 6. 2021

Deli na:

Tihožitje z rožami Lovisa Corintha

Wikimedia

Belgija bo nemški judovski družini vrnila sliko, ki je bila odtujena zakoncema Mayer, ko sta med drugo svetovno vojno zbežala iz Nemčije, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila belgijska vlada. Tihožitje z rožami je leta 1913 naslikal Lovis Corinth, do sedaj so sliko hranili v muzeju v Bruslju.

Slika je bila v zbirki Kraljevih muzejev likovne umetnosti v Bruslju. V zbirki je sicer še 30 drugih umetnin, za katere menijo, da bi lahko bile odtujene med drugo svetovno vojno.

Po desetletjih analiz in raziskav so strokovnjaki prišli do zaključka, da je bila Corinthovo slika ukradena iz skladišča, kjer so bili shranjeni predmeti v lasti nemških judovskih beguncev, med katerimi sta bila tudi Gustav in Emma Mayer. Zaboj s sliko so iz skladišča ukradli na začetku vojne.

Privolitev belgijske vlade za vrnitev slike je v pismu uradno potrdil belgijski državni sekretar Thomas Dermine. Pismo je 26. maja poslal nemškim odvetnikom, ki zastopajo vnuke zakoncev Mayer.

Družini Mayer je Nemčija v 60. letih minulega stoletja že plačala odškodnino za izgubo lastnine, zato bodo vnuki zakoncev Mayer morali plačati 4100 evrov, na kolikor je ocenjena slika, še navaja AFP.