Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Begunec Ghosn trdi, da mu družina ni pomagala pri begu; Japonci so osramočeni in besni

Deli na:
Begunec Ghosn trdi, da mu družina ni pomagala pri begu; Japonci so osramočeni in besni

Carlos Ghosn - Foto: Profimedia

Nekdanji prvi mož japonskega avtomobilskega proizvajalca Nissan Carlos Ghosn je zanikal navedbe, da so mu pri pobegu v Libanon pomagali družinski člani. "Odhod sem organiziral sam," je navedel v izjavi, ki jo je prejela francoska tiskovna agencija AFP.

"Medijske navedbe, da so pri mojem odhodu z Japonske sodelovali moja žena Carole in ostali družinski člani, so neresnice. Odhod sem organiziral sam," je navedel Ghosn.

Ghosn je v Bejrut prispel v ponedeljek zjutraj. Kako točno mu je to uspelo, še vedno ni jasno, znano pa je, da je priletel prek Istanbula, kjer je prestopil iz enega zasebnega letala v drugo.

Po navedbah japonske tiskovne agencije Kyodo naj bi se Ghosn iz svoje vile v Tokiu pretihotapil s pomočjo dveh oseb, ki sta se izdajali za člana glasbene skupine, ki je nastopila na božični zabavi v Ghosnovi rezidenci. Ghosnu naj bi pomagali, da je skrit v večjem kovčku za glasbilo neopaženo prispel na letališče, kjer ga je čakalo zasebno letalo.

Podrobnosti bi lahko bile znane prihodnji teden, ko naj bi Ghosn v Bejrutu stopil pred novinarje.


V zvezi z Ghosnovim pobegom je preiskavo med drugim uvedlo turško notranje ministrstvo. Po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu je policija v Istanbulu aretirala sedem ljudi, med njimi štiri pilote, ki jih sumijo pomoči Ghosnu pri begu, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Preiskava poteka tudi na Japonskem, kjer so med drugim izvedli hišne preiskave na Ghosnovem domu. Japonske oblasti so zaradi njegovega bega po mnenju tujih medijev lahko precej osramočene, saj naj bi bil nekdanji uspešni menedžer pod nenehnim strogim nadzorom policije.

Interpol je za Ghosnom, ki je na Japonskem čakal na sojenje zaradi domnevnih finančnih malverzacij, izdal najvišjo stopnjo tiralice.

Ghosn, ki je bil nekdaj vodja tristranskega zavezništva avtomobilskih družb Renault, Nissan in Mitsubishi, je v izjavi za televizijo NHK v torek dejal, da "ne bo več talec japonskega pravosodnega sistema, ki je diskriminatoren in ne spoštuje temeljnih človekovih pravic".

Ghosna so aretirali novembra lani. Med drugim je obtožen ponarejanja finančnih dokumentov in prikrivanja za naprej določenih prejemkov med letoma 2010 in 2018 pred delničarji. Vse obtožbe zanika.