Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vladavina prava po Janezu: je predsednik vlade v Bruslju vsem svojim kolegom na svoji koži razložil, kaj je vladavina prava?

Deli na:
Vladavina prava po Janezu: je predsednik vlade v Bruslju vsem svojim kolegom na svoji koži razložil, kaj je vladavina prava?

Predsednik vlade Janez Janša v Bruslju. - Foto: Reuters

Imaginariju »janšizma« sam njen nosilec dodaja vedno kaj novega. Ob robu zgodovinskega vrha Evropske unije je nekaj misli v izjavi medijem namenil razumevanju vladavine prava.

Jedrne države članice so namreč pričakovale, da bi denar za okrevanje lahko črpale le države, v katerih se spoštuje vladavina prava. Tako je med drugim govoril Janez Janša: »Vladavina prava pomeni, da so sodišča nepristranska, da se ne krade volitve ali mandatov, da v EU ne sme biti politični zapornikov, da ena politična stran nima v rokah vseh medijev.«

Predsednik SDS in slovenske vlade na ravni EU pogreva zamere iz preteklosti. Naslavlja jih na evropske organe, ker v času, ki so mu pripravljali politični padec, niso storili nič. Mirno so gledali obračun z njim kot političnim zapornikom, ga z molkom imeli za politika v zaporu. V času patrijskih sodnih postopkov je pričakoval vse kaj drugega, kot pa je dobil od Evropske ljudske stranke. 

»Razčistilo se je marsikaj tudi za nazaj. Od zdaj naprej bo težje graditi politiko na podlagi tega pojma,« je sklenil izjavo pred kamerami in mikrofoni v Bruslju. Je to razčistil z vsemi kolegi predsedniki drugih evropskih vlad? Vodje koalicijskih strank morajo že vedeti, da operativno učinkovit predsednik vlade ni vrgel čez rame frustracij, drugorazrednosti, različnih vatlov, kraje mandata ...

Vedo tudi to, da so tudi oni zaman pričakovati njegov vsebinski (in ne tviteraški) odgovor na vprašanje evropskega komisarja za gospodarstvo Paola Gentilonija glede razčiščevanja zamenjave direktorja statističnega urada.