zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bavarski premier Seehofer bi begunsko krizo financiral z osovraženim solidarnostnim davkom

Deli na:
Bavarski premier Seehofer bi begunsko krizo financiral z osovraženim solidarnostnim davkom

Foto: Reuters

Ministrski predsednik Bavarske Horst Seehofer Nemcem v razmislek predlaga podaljšanje t. i. solidarnostnega prispevka, ki je bil uveden ob združitvi Nemčij pred 25 leti in naj bi ga postopoma odpravili. S tem davkom bi namreč po besedah Seehoferja lahko krili visoke stroške begunske krize.

Davek je bil uveden leta 1991, kmalu po padcu Berlinskega zidu in ponovni združitvi Nemčije. Po napovedih vladajoče konservativne unije CDU/CSU naj bi ga v celoti odpravili do leta 2029. A kot pravi Seehofer, se je situacija letos, ko je nemška kanclerka Angela Merkel odprla meje beguncem, bistveno spremenila.

Zaenkrat gre sicer le za idejo prvega moža Bavarske, ki jo je val beguncev med vsemi nemškimi zveznimi deželami daleč najbolj obremenil, a je nemudoma poskrbela za razburjenje, piše Spiegel.

Kot je sicer poudaril Seehofer, nikakor ne govori o odstopu od postopne odprave solidarnostnega davka, ampak o tem, da "preprosto moramo prešteti denar in ugotoviti, kaj si še lahko privoščimo". "Če ne bomo omejili priseljevanja, ne bomo več imeli manevrskega prostora," je opozoril.

Kot sicer piše Spiegel, je redko katera dajatev v Nemčiji tako osovražena in sporna kot solidarnostni davek, t. i. Soli. Uveden je bil z utemeljitvijo, da je združitev Nemčije povezana z ogromnimi stroški. A Nemci na ta račun še dandanes plačujejo 5,5 odstotka od svojih dohodkov, velik del od letno zbranih približno 13 milijard evrov pa gre za povsem druge namene.

CDU in CSU sta se letos spomladi končno dogovorili, da bo ta dajatev v obdobju 2019-2029 postopoma odpravljena, kar je Seehofer, oster kritik nemške vladne "politike odprtih vrat" do beguncev, takrat pozdravil kot "največje zmanjšanje davkov vseh časov".