1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrijska ministrica: Treba je hitro delati na utrditvi Evrope

Deli na:
Avstrijska ministrica: Treba je hitro delati na utrditvi Evrope

Foto: Reuters

Priprave na postavitev ograje in utrjenih konstrukcij v bližini mejnih prehodov s Slovenijo so v polnem teku, je v pogovoru za nemški časnik FAZ dejala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. Kot je zatrdila, o popolnem zaprtju meje s Slovenijo ne razmišlja nihče. Je pa po njenem mnenju nujen ostrejši nadzor na zunanjih mejah EU.

Mikl-Leitnerjeva je v pogovoru za današnji Frankfurter Allgemeine Zeitung izrazila strinjanje z nemško kanclerko Angelo Merkel, da postavljanje ograj okrog celotnih držav nima nikakršnega smisla. V primeru avstrijskih načrtov tudi ne gre za to, temveč za postavitev "trdnih tehničnih zapor, ki bi zagotovile urejen in nadzorovan vstop in zagotavljanje javne varnosti".

"Vemo, da je ravno situacija na slovensko-štajerski meji zelo dinamična. Na določene dni imamo tam 3500 ali 5000 beguncev, na druge pa 8000 ali 9000. Če se bodo razmere v naslednjih tednih še naprej zaostrovale, moramo biti na to pripravljeni," je dejala.

"Seveda gre tudi za ograje, a ne le zanje, temveč tudi za utrjene konstrukcije na območju prehodov," je ponovila. Na vprašanje o predvideni dolžini in višini ograje je odgovorila, da je "načrtovanje ravno v polnem teku".

"Gotovo je, da bodo levo in desno od mejnih prehodov na nekaj kilometrih stale trdne zapore," je pojasnila in dodala, da trenutno preučujejo vse tehnične možnosti. O popolnem zaprtju meje s Slovenijo ne razmišlja nihče, je zatrdila.

Slovenska policija je o avstrijskih načrtih obveščena in "še danes se bom poskušala pogovoriti s sosedi", je dejala. Prav tako so že obvestili urad predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in komisarja za migracije Dmitrisa Avramopulosa.

Na vprašanje, kako bodo preprečili, da ne bo s tem situacija postala še bolj dramatična in se bodo tisoči beguncev gnetli v enem ozkem grlu, je odgovorila, da trenutno ni alternative, je pa vsekakor potreben širši evropski odgovor. Razmere v Avstriji, Sloveniji in tudi Nemčiji dokazujejo, da je treba "tako hitro, kot je mogoče, delati na utrditvi Evrope".

"Potrebujemo kontroliran vstop v Evropo in restriktiven nadzor neposredno na evropskih zunanjih mejah. Sicer razmer ne bomo obvladali," je zatrdila.

Primerjave z Madžarsko je zavrnila kot popolnoma napačne. Kot je poudarila, je Avstrija poleg tranzitne tudi ciljna država - v primerjavi z lani se je število prosilcev za azil potrojilo in jih trenutno obdelujejo 62.000.