Revija Reporter
Slovenija

Borut, to ni pošteno do protikandidatov, še manj do davkoplačevalcev!

Boris Cipot

6. sep. 2017 13:42 Osveženo: 17:00 / 06. 9. 2017

Deli na:

Volilna opravila za letošnje predsedniške volitve, ki bodo v nedeljo, 22. oktobra, so že v polnem zamahu.

Kandidati, ki jih ne podpirajo politične stranke, se na vse pretege trudijo zbrati število podpisov podpore, ki jih potrebujejo za uradno vložitev kandidature. Med njimi je tudi predsednik Borut Pahor, ki so mu sicer podporo izrekli v Židanovi SD, a se je vseeno odločil za zbiranje podpisov. To konec koncev sploh ni narobe, saj je v preteklih mesecih okrepil aktivnosti, ki so tako všečne volilnemu telesu. V to kategorijo seveda sodi tudi njegov pohod »križem kražem« po Sloveniji, od Goričkega do Pirana.

Včeraj je Borut Pahor po tviterju napovedal obisk petih stojnic v petih slovenskih krajih, od Murske Sobote, Maribora, Celja, Novega mesta, do Brežic, na katerih so zbirali podpise v njegovo podporo. Ob njegovi napovedi me je prešinilo vprašanje, ali se na to turnejo odpravlja kot Borut Pahor, kot eden od kandidatov za predsednika republike, ali pa kot zdajšnji slovenski suveren, ki se mu je zahotelo še enega mandata na Erjavčevi cesti.

Kajti če se na obiske svojih stojnic pred upravnimi enotami po Sloveniji odpravlja kot predsednik republike in ne kot predsedniški kandidat Borut Pahor, je to, blago rečeno, nepošteno do drugih, ki so napovedali svojo kandidaturo, še manj pošteno pa je to do nas davkoplačevalcev.

Že telefonski klic voznika s pomurske avtoceste mi je dal vedeti, da v prekmursko metropolo prihaja suveren, predsednik republike in ne kandidat za predsednika Borut Pahor. »Šest vozil, na čelu policijski motor, prižgane modre in rdeče luči, kolona se giblje z 'nadzvočno' hitrostjo,« je vrelo iz telefona. Da so na skorajda vsakem počivališču policijska vozila, je še dodal. Pomislim, šest vozil, to je vsaj 12, če ne celo več oseb. Gre za klasično zasedbo, kadar se predsednik republike odpelje na kak uradni obisk.

V Murski Soboti na Ulici Alija Kardoša, kjer je sedež upravne enote in mestne občine, stoji stojnica. V nekaj minutah pred Pahorjevim prihodom se je zbral cvetober soboških socialnih demokratov na čelu z županom dr. Aleksandrom Jevškom. Varnostnik, teh je bilo naokoli kar precej, v ukv postajo šepeta navodila: zavij levo, potem pa takoj desno! In pripelje se srebrni predsedniški audi, iz njega ves nasmejan stopi predsednik republike, sledi topla dobrodošlica župana in prvaka soboških socialnih demokratov Aleksandra Jevška.

Gospe, ki so bile še pred nekaj trenutki pri frizerju, so se kar topile od zadovoljstva, da so mu lahko segle v roko. O obojestranskem izrekanju kar posladkanih besed ne kaže izgubljati časa, čeprav me je zbodel Pahorjev stavek, da je le on kot politik z dolgoletnimi izkušnjami, ki je bil ves čas socialni demokrat, edini primeren za predsedniško funkcijo. Po dobre pol ure se je kolona jadrno odpravila proti Mariboru, novi postaji današnje turneje po stojnicah. Znova dolga kolona, policijski motor v ospredju, modre in rdeče luči …

V naslovu sem zapisal, Borut, to ni pošteno do protikandidatov, še manj do davkoplačevalcev! Ne odrekam Vam servisa Židanove SD, ki vas je podprla, me pa zanima, pod katero postavko stroškov boste vpisali današnji dan, osebje, vozila, policijsko varovanje. Bo policija tudi drugim kandidatom že med zbiranjem podpisov zagotovila varstvo, jim bo protokol odstopil službene BMW in audije.

Tako čez palec: vaša današnja turneja bo nas davkoplačevalce stala vsaj od deset do petnajst tisoč evrov. In to ne glede na to, ali smo ali nismo vaši podporniki. Zato, Borut, res ni pošteno!!!

POPRAVEK

"Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je po funkciji, ki jo opravlja, ves čas varovana oseba in njegovo varovanje odreja Center za varovanje in zaščito. Varovan je na podlagi Zakona o nalogah in pooblastilih policije in v skladu z Uredbo o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija. Omenjena uredba ne predvideva, da se lahko varovane osebe po drugi stopnji, po tej je varovan predsednik države, odpovejo varovanju za določen čas. Zato policija tudi v predvolilnem in volilnem času izvaja varovanje na podlagi navedenih predpisov in strokovnih ocen.

Predsednik republike Borut Pahor je bil danes v Murski Soboti in ne glede na naravo dogodka je potekalo varovanje v skladu z omenjeno uredbo. Poudarjamo, da ne držijo informacije, objavljene na reporter.si, da je v Mursko Soboto peljalo "šest vozil, na čelu policijski motor, prižgane modre in rdeče luči, kolona se giblje z nadzvočno hitrostjo.« Predsednik republike se je v Mursko Soboto peljal v službenem vozilu, namenjenem varovanju in prevozu predsednika, ki ga je v skladu z oceno UVZ spremljalo samo eno policijsko spremljevalno vozilo.

Predsednik Pahor je torej ves čas opravljanja funkcije varovana oseba ne glede na vrsto dogodkov oz njegovih aktivnosti, zato so vsakršne navedbe o nesmotrnosti itd. zavajajoče in neresnične."

Špela Vovk, svetovalka predsednika republike za komuniciranje in odnose z javnostmi