stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Številne žrtve nove eksplozije v Volgogradu

Deli na:
Številne žrtve nove eksplozije v Volgogradu

Foto: Reuters

Ruski Volgograd je po nedeljskem samomorilskem napadu na železniški postaji danes pretresla nova eksplozija. V zgodnjih jutranjih urah je na nabito polnem mestnem avtobusu eksplodirala bomba, pri čemer je po zadnjih podatkih umrlo 13 ljudi, številni so bili ranjeni.

Eksplozija je bila tako močna, da je skoraj popolnoma uničila avtobus, ki je bil nekaj po osmi uri po lokalnem času poln ljudi na poti na delo. Po poročanju državne televizije je poškodovala tudi okna bližnjih stavb.

Bomba je eksplodirala, ko je bil avtobus v bližini ene od mestnih tržnic. Na območju, ki je zaprto, so policija in reševalci.

Glede na najnovejše podatke zdravstvenih oblasti je bilo v napadu ubitih 13 ljudi, še 28 je bilo ranjenih. Britanski BBC je najprej poročal o 15 smrtnih žrtvah.

Oblasti so že uvedle kazensko preiskavo zaradi terorizma. Ruska tiskovna agencija Itar-Tass, ki se je sklicevala na varnostni vir, je sicer poročala, da bi tudi tokratno eksplozijo lahko povzročil samomorilski napadalec, medtem ko so protiteroristične oblasti kot najverjetnejši vzrok navedle sprožitev bombe, nameščene na avtobusu.

Državna televizija je poročala, da po novi eksploziji ljudje množično zapuščajo avtobuse in se v strahu pred novim napadom na delo odpravljajo peš, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Napad je že drugi v mestu v dveh dneh. V nedeljo se je na železniški postaji domnevno razstrelila samomorilska napadalka, pri čemer je po zadnjih podatkih umrlo 17 ljudi. Rusko notranje ministrstvo je po napadu okrepilo varnostne ukrepe na vseh glavnih železniških postajah in letališčih v državi.

Po pričakovanjih bo današnji napad še povečal zaskrbljenost glede varnosti pred prihajajočimi zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju, ki je od Volgograda oddaljen kakih 700 kilometrov in leži v bližini nemirnega Severnega Kavkaza.

Prav v tej regiji, kjer se islamisti že leta borijo proti ruskim varnostnim silam, naj bi oblasti po vsej verjetnosti iskale krivca za napada v Volgogradu. Vodja islamističnih upornikov Doku Umarov je svoje privržence že pozval, naj bodo dejavni v času olimpijskih iger.

V Volgogradu se je že oktobra na avtobusu razstrelila samomorilska napadalka, domnevno povezana z islamističnimi uporniki na Severnem Kavkazu. Tedaj je umrlo šest ljudi.